Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldovei a venit cu o nouă circulară, în contextul deciziilor aprobate la 29 mai curent de Comisia Națională de Sănătate Publică. Reprezentanții Mitropoliei au, însă, unele obiecții și anume la capitolul ce ține de împărtășanie, întrucât Comisia a recomandat interzicerea acestui ritual.

„Considerăm pertinente și binevenite constatările din cadrul documentului, cu privire la rolul și importanța Bisericii și salutăm, în egală măsură, apelul la dialog și conlucrare”, se arată într-un comunicat remis de Mitropolie.

Totuși reprezentanții Mitropoliei spun că au „o obiecție majoră” cu privire la interzicerea împărtășaniei și spun că Biserica Ortodoxă își rezervă dreptul, ghidându-se de propriile rânduieli și învățături, să se împărtășească în continuare așa cum a făcut-o și până acum.

„Mitropolia Moldovei însă are o obiecție majoră legată de recomandarea Comisiei, privind abținerea de la Sfânta Împărtășanie și amintește doar că subiectul Împărtășaniei este foarte important și existențial pentru Biserică, de aceea nu poate constitui obiectul unor dezbateri publice și tratat într-o argumentare pur laică. Ea nu poate fi negociată pentru că constituie leacul nemuririi, izvorul luminii, nădejdei și al unirii cu Dumnezeu. Membrii Bisericii cunosc faptul că Împărtășania, este roadă a iubirii și disciplină a libertății, întocmai pentru că înlătură suspiciunea, rezervele și temerile. Discuțiile și opiniile care se vehiculează pe această temă pornesc dintr-o perspectivă diferită și trebuie interpretată într-o abordare duhovnicească. De aceea, Biserica Ortodoxă își rezervă dreptul, ghidându-se de propriile rânduieli și învățături, să se împărtășească în continuare așa cum a făcut-o și până acum, „ca toți să fie una” (In. 17,21)”, se mai arată în comunicatul citat.

În contextul noilor decizii ale Comisiei, Mitropolia a venit și cu unele recomandări către fețele bisericești.

„Biserica a pledat și va pleda ferm pentru respectarea normelor sanitare și de igienă. De aceea, odată cu scoaterea restricțiilor de a săvârși slujbe în interiorul bisericilor, rugăm stăruitor, și e de responsabilitatea directă a slujitorilor bisericești, să pună la dispoziția credincioșilor recipiente cu material dezinfectant, în locuri vizibile și ușor accesibile de la intrare, dar și în interiorul lăcașurilor de cult. Personalul bisericesc, va dezinfecta periodic obiectele bisericești, dar și alte suprafețe din interior. Îndemnăm, de asemenea, ca la intrarea în lăcaș să fie instalate traverse îmbibate cu dezinfectant, pentru ștergerea încălțămintei”.

De asemenea, se încurajează, acolo unde este posibil, să se oficieze slujbele în aer liber, lângă lăcașurile de cult sau în altarele de vară, folosind difuzoarele.

„Participanții la slujbele religioase vor respecta normele impuse de autorități și vor păstra distanța sanitară. La intrare, sau în curtea bisericilor, poate fi numită o persoană responsabilă de reglarea accesului credincioșilor și evitarea de aglomerări. Să se renunțe la întrunirile după slujbă, agape și alte manifestări, până la primirea de noi dispoziții”, se mai arată în circulară.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here