Consilierii municipali ai fracțiunii PAS și-au manifestat nemulțumirea față de felul în care arată bugetul Chișinăului pentru anul 2020, acuzându-l pe primarul Ion Ceban de „investiții iraționale pe care se insistă în condițiile crizei economice provocate pe pandemia COVID-19”.

„La ora actuală, bugetul municipal nu acoperă nici pe departe necesitățile Chișinăului, din motiv că avem încasări reduse la buget, dar și din cauză că resursele existente sunt gestionate prost. Banii se cheltuie fără o logică clară. Primarul Ion Ceban în loc să fie mai precaut la cheltuieli, el demarează proiecte improprii perioadei de criză. Cu toate că consilierii au condamnat inițiativele primarului cu privire la amenajarea havuzururilor și bazinelor, pe timp de pandemie, oricum, Ceban insistă pe investiții de lux. Mai mult, a început episodul doi din telenovela „Primari și florile campaniei”. S-a apucat de sădit flori, dar, problema nu e în flori, cu toții ne dorim un oraș frumos, însă, ținând cont de un deficit de 800 de milioane de lei la bugetul municipal, în condițiile în care se spune că nu există resurse suficiente pentru a finanța susținerea medicilor, patentarii, micii afaceriști, este cel puțin incorect să investești în proiecte de amenajare care nu reprezintă o prioritate în perioadă de pandemie”, a declarat membru PAS, Roman Cojocari.

Consilierii municipali PAS susțin că „risipirea banilor publici în scop electoral este o tradiție în Republica Moldova, iar Ceban în acest an electoral excelează la acest capitol, cel mai proaspăt caz fiind lucrările de reconstrucție a aleei Mircea cel Bătrîn din sectorul Ciocana al Capitalei”.

„Fără a fi o licitație publică, compania Exdrupo a fost desemnată din oficiu ca să reconstruiască aleea pietonală de pe Mircea cel Bătrîn”, a precizat Cojocari.

Consilierii PAS au efectuat ieri o vizită la intersecția străzii Petru Zadnipru cu bd. Mircea cel Bătrîn, unde spun că au constatat că Exdrupo desfășoară lucrări de reparație a asfaltului și bordurilor.

„Am solicitat să ni se prezintă actul în baza cărora se desfășoară lucrările. Maistrul a spus că nu are nimic, dar a făcut referire la o dispoziție semnată de primarul Ion Ceban și a comenzii venite de la Direcția generală transport public și căi de comunicații. Ulterior, din discuțiile cu directorul acestei direcții, Lilian Copaci, am aflat că banii ce se alocă pentru lucrări nici sunt banii prevăzuți pentru acest proiect, dar sunt alocați din banii prevăzuți pentru toate căile de acces din Chișinău”,a menționat consilierul fracțiunii PAS, Vasile Grădinaru.

În opinia lui Grădinaru, cel mai grav este că „Ceban continuă practica dezastruoasă a predecesorilor săi”.

„Mai întâi aștern asfaltul și pun borduri, ulterior, la reabilitarea rețelelor, acestea sunt distrus. Caietul de sarcini prevede că Apă-Canal trebuie să instaleze sistemul de irigare, or, asta înseamnă distrugerea acoperământului de asfalt care acum este planificat să fie așternut. Mai este indicat ca Lumtech va instala rețele de iluminat, iar în unele zone aleea va fi lărgită și amenajate terenuri de joacă și sport. Cu toate acestea, Ceban insistă pe reabilitarea aleii, ca ulterior reabilitată, să fie distrusă pentru instalații”, a explicat Grădinaru.

Consilierii PAS susțin că „Ion Ceban irosește banii Capitalei pentru a face campanie electorală președintelui Igor Dodon”.

„La toamnă avem alegeri prezidențiale, iar Ceban trebuie să vină cu anumite livrabile până în campanie. Acest lucru explică de ce Exdrupo a fost desemnat în grabă câștigătorul licitației din oficiu, la fel se explică de ce așterne asfalt, apoi va fi scos pentru a fi efectuate instalații”, a conchis consilierul fracțiunii PAS, Vasile Grădinaru.

Consilierii PAS cer ca lucrările să fie încetate până la momentul care va fi un proiect clar.

Vezi reacția primarului: Reacția lui Ceban la acuzațiile PAS: Banii publici sunt cheltuiți pentru cetățeni și nicidecum în alt scop

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here