Sursă foto: digitalag.ro

Lucrătorii instituțiilor bugetare urmează să recupereze 22 de zile declarate libere din perioada stării de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19. Un număr de 12 zile vor fi recuperate în zilele de sâmbătă, în timp ce restul vor fi recuperate prin lungirea zilei de muncă și scurtarea pauzelor de masă. O hotărâre în acest sens urmează a fi aprobată astăzi de Guvern.

Bugetarii trebuie să recupereze 22 de zile. Astfel, 12 din aceste zile vor fi recuperate în zilele de 13 iunie, 27 iunie, 4 iulie, 18 iulie, 1 august, 15 august, 5 septembrie, 19 septembrie, 3 octombrie, 17 octombrie, 31 octombrie și 14 noiembrie.

Orele de lucru echivalente cu 10 zile libere vor fi recuperate, începând cu 1 iulie 2020, prin majorarea, în zilele de luni până vineri, a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 de minute

În cele 12 zile de sâmbătă declarate lucrătoare, ziua de muncă va începe la ora 8:00 și va dura până la ora 16:30, cu pauza de masă de la 12:00 până la 12:30.

Cât privește restul zilelor, adică de luni până vineri, munca va începe de la ora 8:00 și se va sfârși la 17:30, cu pauza de masă de la 12:30 până la 13:00.

Aceste reguli însă nu vor fi valabile pentru salariații instituțiilor medico-sanitare, serviciilor de salvare, urgență, asistență socială, apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

Nu vor recupera nici cei care nu se aflau în raporturi de muncă cu unitatea în cauză, aveau suspendate contractele individuale de muncă, s-au aflat în concediu medical, concediu paternal, concediu de odihnă anual, concediu neplătit sau au activat la decizia angajatorului la distanță sau cu prezența în oficiu.

Amintim că, în perioada 17 martie –15 mai, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență.

De menționat că bugetarii au stat acasă începând cu 30 martie. 6 aprilie a fost singura zi în care aceștia au fost scoși la muncă, însă, sub criticile partidelor de opoziție și a societății civile Guvernul a decis să prelungească perioada de ședere acasă a acestora până la data de 4 mai.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here