Șeful ANSP, încă un mesaj disperat: „Unii riscă să se ducă vii ultima oară la cimitir, de Paștele Blajinilor”. Îndemn către cetățeni

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 4 iunie, 2020, 19:42

Unele relaxări care s-au făcut anterior ar putea fi anulate săptămâna aceasta de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, deoarece sistemul de sănătate se sufocă, iar mai multe spitale din ţară nu mai pot face faţă numărului de pacienţi. Precizarea a fost făcută de directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

„Fac un apel către populaţie, ştiţi foarte bine care e structura populaţiei din ţara noastră, în fond bătrâni şi oameni bolnavi. Eu fac îndemnul ca ei să rămână acasă. De altfel, unii riscă să se ducă penultima dată la cimitir, pentru că ultima dată va fi plecarea de veci. Vorbesc foarte responsabil, eu înţeleg ce zic. Din păcate, trebuie să zic lucrul ăsta, pentru că alt mesaj nu mai am, pentru că că mesajele au fost contradictorii între autorități și biserică”, a declarat Nicolae Furtună, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.

Furtună vine cu acest îndemn, în contextul în care, din anumite puncte de vedere, situația nu poate fi controlată în cimitire.

„Acesta nu este market, farmacie sau local organizat, unde pot fi controlate fluxurile, temperatura, intrările, ieșirile, nu poate fi, va fi un proces haotic”, a precizat șeful ANSP.

Potrivit lui, principalele cauze care duc la creşterea zilnică a numărului de bolnavi de COVID-19 este nerespectarea de către cetăţeni a regulilor impuse de autorităţi, dar şi relaxarea prea devreme a restricţiilor.

„Eu îndemn în continuare populaţia să rămână acasă, pentru că ceea ce se va întâmpla de Paştele Blajinilor este un proces care nu poate fi controlat. Va fi un proces haotic, pentru că noi nu avem atâta poliţie ca să supravegheze. Orice aglomerare este risc de infectare (…). Mizam ca la începutul lui mai-sfârşitul lui iunie să fie o revoluţie în curba de evoluţie a procesului epidemic şi mă gândeam de pe platou să mergem în descreştere. Din păcate, lucrurile nu au fost să se întâmple astfel. Din ce am văzut eu zilele acestea la Piaţa Centrală, mă tem că nici în iunie nu o să scăpăm. Şi dacă mai iei în calcul şi ceea ce se preconizează de Paştele Blajinilor, atunci situaţia este destul de delicată, ca să nu-i zic gravă”, a declarat directorul ANSP.

Precizăm că, în acest an, consumul de produse alimentare și a băuturilor alcoolice pe teritoriul cimitirelor este interzis.

Vezi și: Mașinile vor fi interzise. Cum vor activa cimitirele din Capitală de Paștele Blajinilor și regulile impuse

„Cu riscul de a fi criticat de mulți dintre dumneavoastră, fac un apel către toată lumea, haideți să nu riscăm și să nu mergem la morminte. Eu cred că puteți să faceți acest lucru și apelez la ajutorul fiecăruia. Din cauza riscului sporit de infectare cu Covid – 19, în data de 6, 7 şi 8 iunie, transportul public nu va activa”, este îndemnul primarului Capitalei, Ion Ceban.

În condițiile în care situația pandemică în Republica Moldova se agravează de la zi la zi, primarii mai multor orașe din țară solicită autorităților să interzică desfășurarea Paștelui Blajinilor în perioada 7-8 iunie.

Vezi și: Primarii mai multor orașe solicită interzicerea Paștelui Blajinilor

Astăzi în Republica Moldova au fost înregistrate 223 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din acest număr, 22 sunt lucrători medicali. Datele au fost făcute publice de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Citește și: Furtună: Medicii se sufocă, unele spitale nu mai fac față. După Paștele Blajinilor ar putea fi și mai rău

Astfel, numărul total de cazuri de contaminare s-a ridicat la 9.018, dintre care 3.694 reprezintă cazuri active.

Bilanțul deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 315.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății și îndemnul STAȚI ACASĂ: 

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X