Dodon vrea o lege a ONG-urilor după modelul Ungariei, extrem de criticată în UE

Autor: , in Politic / Populare / 5 iunie, 2020, 11:06

Președintele Igor Dodon susține că își dorește o lege a ONG-urilor în Republica Moldova după modelul Ungariei, care a stârnit critici extrem de dure la nivelul Uniunii Europene.

Dodon s-a arătat și vineri, în cadrul vlogului său „Președintele Răspunde”, extrem de critic față de intenția opoziției și a Partidului Democrat de a susține lege ONG-urilor, pe care o califică drept „implicare în politica internă a Republicii Moldova”.

„În varianta aceasta, legea nu va trece. Dacă vor fi acceptate amendamentele noastre, atunci o vom susține. Dacă nu, atunci legea va fi blocată”, a declarat Dodon.

Mai mult, „vorbind despre ONG-uri”, Dodon s-a arătat adeptul legii adoptate în Ungaria, la propunerea premierului Viktor Orban, una foarte criticată la nivelul UE.

„Trebuie să luăm exemplul Ungariei. Prietenul nostru Viktor Orban a obligat, prin lege, toate ONG-urile să declare de unde provin banii. În general, ONG-urile ar trebui să se ocupe doar cu proiecte sociale, ecologice. Dacă vreți să vă implicați în politică, înregistrați partid și activați, altfel nu se poate”, a declarat Igor Dodon.

Ungaria a adoptat în ultimii ani mai multe modificări legislative privind activitatea organizațiilor societății civile, calificate la nivelul Uniunii Europene drept „vânătoare împotriva ONG-urilor”. Astăzi în Ungaria este mult mai dificil de înregistrat un ONG, iar acestea sunt supuse unor controale extrem de dure și criticate de către putere.

La nivel european, legea ungară este comparată cu cea din Rusia, acolo unde ONG-urile finanțate din exterior care au o „activitate politică” sunt obligate să se înregistreze ca „agenți străini”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X