Rezistă sistemul medical moldovenesc în fața pandemiei? Ce au întreprins autoritățile pentru a evita suprasolicitarea acestuia

Autor: , in COVID-19 / Populare / Social / 8 iunie, 2020, 18:31

În cadrul unui briefing din această după-amiază, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Constatin Rîmiș, a vorbit despre capacitatea sistemului de sănătate. În prezent, în toate unitățile teritorial administrative sunt activate secții destinate pacienților cu COVID-19. Potrivit autorităților, numărul acestora este diferit și depinde nu doar de capacitățile instituțiilor spitalicești, dar și de situația epidemiologică din teritoriu.

Unele spitale utilizează doar paturile din secțiile de boli infecțioase, altele, pentru a răspunde la numărul de cazuri în creștere, au reprofilat alte secții (terapie, chirurgie, etc). Lucrul acesta se întâmplă prin decizia directorului instituției și este coordonat cu fondatorul, care, în cazul instituțiilor raionale este Consiliul Raional, iar în cazul instituțiilor municipale, este Consiliul Municipal.

În municipiul Chișinău se manifestă sporirea constantă a numărului de cazuri noi de infectare. Pentru a anticipa suprasolicitarea spitalelor în perioada următoare, astăzi a fost reactivat ca spital COVID, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În prezent, aici sunt disponibile 90 de paturi, inclusiv 5 de terapie intensivă. La necesitate vor fi activate și alte secții suplimentare.

„În contextul situației epidemiologice tensionate, vă îndemn să aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor dragi. Nu vă supuneți riscului. Respectați recomandările specialiștilor. Pericolul infecției cu COVID-19 nu a trecut, trebuie să dăm dovadă de maximă responsabilitate și precauție. Evoluția procesului epidemiologic depinde de fiecare din noi, de comportamentul nostru. Și anume de comportamentul nostru și responsabilitatea noastră ca societate, depinde și presiunea care va fi asupra sistemului medical. Vă îndemn să aveți grijă și să răsplătiți personalul medical care luptă fără întrerupere pentru viața și sănătatea cetățenilor, prin responsabilitate”, a declarat Constantin Rîmiș.

Amintim că astăzi au fost înregistrat un număr record de decese provocate de COVID-19 – 12. Totodată, au fost depistate alte 107 cazuri noi de infectare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X