Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au venit cu o reacție după ce prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că în următoarele zile Guvernul va propune un proiect de lege pentru eliminarea unor „privilegii absolut neîntemiate” de care se bucură funcționarii Băncii. BNM precizează că având în vedere dubla ipostază de autoritate monetară și prudențială, are un rol esențial în menținerea stabilității financiare. Ținând cont de interesul public pentru menținerea stabilității financiare și complexitatea evaluărilor necesare în acest domeniu, Banca Națională deține un statut distinct.

„Statutul special, dar și necesitatea unor mecanisme de protecție care să asigure exercitarea deplină a atribuțiilor corespunzătoare ale autorității de supraveghere si rezoluție bancară, inclusiv suportarea de către aceasta a costurilor aferente proceselor intentate împotriva angajaților săi, sunt recunoscute și consacrate la nivel internațional în principalele documente sectoriale. Între acestea se numără Principiile – cheie pentru o supraveghere bancară eficientă, enunțate de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară (Principiul 2.9), Atributele – Cheie ale Regimurilor Eficiente de Rezoluție enunțate de Comitetul de Stabilitate Financiară (Atributul – cheie 2.6), opiniile si rapoartele de convergență ale Băncii Centrale Europene”, se arată în reacția BNM.

Reprezentanții Băncii susțin că suficiența cadrului legal de asigurare a independenței Băncii Naționale face parte din verificările efectuate de donatorii și partenerii internaționali (FMI, UE) înainte de debursarea mijloacelor bănești.

„Astfel, dispozițiile alineatului (2) din art. 35 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei transpun principiile și standardele internaționale aplicabile domeniilor de competență ale Băncii Naționale, inclusiv ca urmare a evaluărilor cadrului legal național realizate de organismele internaționale. Aceste dispoziții reflectă experiența altor state și reprezintă o condiție indispensabilă pentru asigurarea independenței și exercitarea atribuțiilor băncii centrale care sunt foarte complexe și au un impact pregnant asupra securității economice naționale”, menționează BNM în comunicatul remis.

Amintim că, prim-ministrul Ion Chicu a anunțat că în următoarele zile Guvernul va propune un proiect de lege pentru eliminarea unor „privilegii absolut neîntemiate” de care se bucură funcționarii Băncii.
„Conducerea BNM trebuie să înțeleagă că poporul nu va mai plăti avocați pentru acei care au fost implicați în furtul miliardului”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook, menționând că conducerea Băncii Naționale a jucat un „rol activ în această crimă”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here