(VIDEO) Manipulări marca Igor Dodon: Statisticile președintelui, contrazise chiar de către Ministerul Sănătății acum 10 zile

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / 9 iunie, 2020, 10:18

Președintele Igor Dodon a ieșit marți cu statistici total manipulatorii în privința situației pandemice în Republica Moldova, prezentând țara noastră pe poziții în Europa mult mai bune decât este în realitate. 

Igor Dodon a declarat marți, după ședința cu premierul și spicherul, că Republica Moldova ar fi pe locul 19 la capitolul mortalitate per capita și locul 22 la capitolul infectări per capita în Europa, statistici total desprinse de realitate, contrazise chiar în cadrul unei conferințe de presă susținute de Ministerul Sănătății, la 29 mai.

Astfel, la 29 mai, potrivit datelor valabile atunci, unele mult mai bune decât astăzi, Republica Moldova se situa pe poziții mai proaste în Europa decât cele enunțate de Dodon marți, 9 iunie.

La capitolul infectări raportat la populație, potrivit unui grafic prezentat chiar de către șeful ANSP Nicolae Furtună, Republica Moldova se situa atunci pe poziția a 15-a în Europa, cu 2.224 de cazuri la un milion de locuitori (7.725 în total).

Grafic infectări prezentat de ministerul Sanătății la 29 mai

Între timp însă, Republica Moldova a ajuns la o medie de 2.826 de cazuri la un milion de locuitori (9.807 în total), depășind atât Olanda cât și Franța și situându-se pe locul 13 în Europa.

Lucrurile stau însă și mai prost în cazul mortalității per capita, unde Republica Moldova se situa pe locul 13 la 29 mai, cu o medie de 80 de morți la un milion de locuitori (282 în total).

Grafic mortalitate prezentat de Ministerul Sănătății la 29 mai

Între timp însă, Republica Moldova, cu 355 decese în total și 101,7 la un milion de locuitori practic a egalat Danemarca, pe locul 12 în Europa. Dar la ritmul deceselor din țara noastră, este evident că Republica Moldova va depăși atât Germania cât și Danemarca chiar până la sfârșitul acestei săptămâni.

Este de precizat că Republica Moldova este țara cu cea mai mare rată a mortalității între 23 de țări din Europa Centrală și de Est.

Citește și: (GRAFIC) COVID-19: Moldova, țara cu cea mai înaltă mortalitate din Europa Centrală și de Est

Iar în ultimele 4 săptămâni, Republica Moldova a fost pe locul 4 în Europa la infectări raportat la populație, după Belarus, Rusia și Suedia. Mai mult, țara noastră a înregistrat în fiecare din aceste săptămâni de aproape două ori mai multe cazuri de infectare decât 10 țări europene, cele mai apropiate ca populație, luate la un loc.

Citește și: COVID-19: Moldova, pe locul 4 în Europa la infectări în ultimele 7 zile. Tot mai aproape de locul 3

Mai este de precizat că statisticile prezentate de către Ministerul Sănătății iau în calcul o populație de aproximativ 3,5 milioane de locuitori pentru Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X