COVID-19: Moldova, țara cu cea mai mare incidență pozitivă a testelor din toată Europa

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 11 iunie, 2020, 08:54

Una dintre marile probleme ale Republicii Moldova în lupta cu COVID-19 a fost și este numărul foarte mic de teste efectuat. Dacă în prezent, media testelor primare prelevate zilnic este cam de o mie, atunci până la începutul lunii mai, aceasta nu depășea 300. De altfel, țara noastră este în prezent țara europeană cu cea mai mare incidență a testelor care se dovedesc a fi pozitive din toată Europa.

Republica Moldova raportează la această dată 67.216 teste efectuate, atât primare cât și repetate. Nu este clar câte dintre acestea sunt primare și câte repetate, în condițiile în care numărul de teste repetate din total a început să fie prezentat abia acum câteva săptămâni.

Totuși, media testelor repetate zilnic este cam de 25%, iar la un calcul simplu am rămâne cu un total de aproximativ 50 de mii de teste primare. La un total de 10.321 de infectări, am avea o incidență de aproape 21% din probele prelevate care se dovedesc a fi pozitive.

Chiar și dacă am face calculul din numărul total de teste raportat, atunci Moldova ar avea oricum cea mai mare incidență a celor pozitive din toată Europa, cu 15,35%.

Pe locul 2 la acest capitol ar fi Suedia, care a efectuat un total de 325 de mii de teste, dintre care 46.814 s-au dovedit a fi pozitive, adică o incidență de 14,4%.

Suedia însă, la fel ca Republica Moldova, este în prezent una dintre cele mai afectate state europene la capitolul infectări, situându-se pe locul 2 sau 3 în Europa în ultimele săptămâni la noi cazuri raportat la populație. Moldova a fost în această perioadă, de fiecare dată, pe a patra poziție.

Cum au făcut alte țări

Cheia succesului în lupta cu pandemia a reprezentat-o descoperirea la timp a cazurilor pozitive, izolarea cetățenilor bolnavi și combaterea astfel a răspândirii virusului.

Una dintre țările europene care a gestionat cel mai bine pandemia de coronavirus este Lituania, stat cu o populație de 2,9 milioane de locuitori, ceva mai mică decât cea oficială a Republicii Moldova.

Lituania a efectuat până astăzi peste 345 de mii de teste la o populație de 2,9 milioane de locuitori, iar dintre acestea s-au dovedit a fi pozitive doar 1.733, adică o incidență de doar 0,5% sau de peste 30 de ori mai mică decât în Republica Moldova.

Spre exemplu în ultimele 24 de ore, Lituania a efectuat aproape 5 mii de teste, dintre care doar 6 s-au dovedit a fi pozitive. Incidența este de doar 0,12%. Republica Moldova a efectuat ieri 1.192 de teste primare, dintre care 296 s-au dovedit a fi pozitive, adică o incidență de aproape 25%.

Lituania este astăzi considerată o țară aproape liberă de COVID-19, în timp ce Republica Moldova ieri a avut cea mai mare rată a infectărilor din toată Europa, raportat la populație, depășind și Belarusul.

Stăm mult mai prost și decât țările vecine la acest capitol. România are astăzi un total de 20.945 de cazuri pozitive la 506 mii de teste efectuate (4,13%), în timp ce Ucraina are 28,381 de cazuri la 446 de mii de teste efectuate (6,36%). Iar Rusia a efectuat peste 13 milioane de teste, dintre care pozitive s-au dovedit a fi 493 de mii (3,8%).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X