(GRAFICE) O nouă manipulare de la Ion Chicu sau de când Insula Man este „țară”, iar Moldova are peste 4 milioane de locuitori?
Premierul Ion Chicu și-a început ziua cu o nouă manipulare, în încercarea de a demonstra că Republica Moldova „a gestionat bine pandemia”, așa cum se străduie să ne convingă atât el cât și Igor Dodon în ultimele 3 luni. Chicu a scris, pe Facebook, că Republica Moldova s-ar afla pe locul 20 în Europa raportat la populație la capitolul mortalitate.
În postarea sa, Chicu a acuzat OMS de „schimbări frecvente de optică”, iar acestea ar „transforma orice strategie de luptă cu acesta (mai degrabă) într-un ”suflat și la apă rece””.
El s-a referit la faptul că Maria Van Kerkhove, epidemilog OMS, a citat unele studii care ar releva că asimptomaticii nu transmit coronavirusul, iar ulterior a venit cu noi precizări, spunând totuși că acest fapt nu este dovedit științific.
„Am urmat cu strictețe orice recomandare a OMS încă de la sfărșitul lunIi ianuarie 2020, cînd această organizație a anunțat alertă internațională. Sunt sigur, că anume această abordare ne-a permis să avem una din cele mai mici rate a deceselor de COVID-19 în Europa, iar la capitolul decese sau număr de cazuri la 1 mln. populație – să fim pe locul 20 din 48 pe continent”, a scris Ion Chicu într-o postare în care ulterior a anunțat că toate activitățile economice vor fi reluate până la sfârșitul lunii iunie.
O declarație care ar fi fost făcută, în mod normal, de orice politician responsabil din lumea asta, pentru a avertiza cetățenii despre pericolul ridicat de infectare din societate. Pentru a le transmite să fie acum mai precauți ca niciodată.
În schimb, Ion Chicu operează cu o statistică total manipulatorie atunci când se referă la „locul 20 din 48 pe continent” la capitolul mortalitate, în condițiile în care în Moldova lucrurile stau mult mai grav.
Cel mai probabil Ion Chicu citează o statistică realizată de site-ul Worldometers.info, care plasează Republica Moldova pe locul 19 între statele și teritoriile europene. Dar aici este extrem de important de făcut două precizări: Worldometers creditează Moldova cu 4,03 milioane de locuitori (o statistică mult exagerată) și introduce în listă inclusiv teritorii sau principate, care nicidecum nu pot fi catalogate drept „țări”, așa cum manipulatoriu ni le prezintă premierul.
În această statistică în care, reamintim, Moldova este creditată cu 4,03 milioane de locuitori, țara noastră este plasată pe locul 19 (nici măcar aici pe 20). Doar că și Worldometers precizează în statistica sa că nu toate componentele atribuite Europei sunt țări, ci și „altceva”, așa cum puteți vedea în captura de mai sus.
Astfel, această statistică include 5 teritorii care nicidecum nu pot fi considerate drept „țări”: teritoriile britanice Insulele Canalului și Insula Man, principatele Andorra și Monaco, precum și microstatul San Marino. Este de precizat doar că San Marino are o suprafață totală cât a unui oraș mediu din Republica Moldova, iar populația sa este de 33 de mii de locuitori, adică mai mică decât cea a orașului Orhei.
De altfel, site-urile internaționale care includ doar țările, plasează Moldova pe locul 11 în Europa la mortalitate și creditează țara noastră cu o populație mai aproape de realitate – 3,55 milioane de locuitori, așa cum figurează Republica Moldova (inclusiv Transnistria) în toate statisticile oficiale internaționale. Spre exemplu cea a Băncii Mondiale.
Este cazul statisticii realizate de Statista.com, care poate fi văzută mai jos. Era valaiblă ieri, la ora scrierii acestui articol deja numărul morților în Moldova a ajuns la 371 de decese.
Însă, potrivit datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, oferite la 11 iulie 2019, Republica Moldova are, în realitate, 2,6 milioane de locuitori. Dacă am face raportarea la aceste date, atunci Moldova ar avea o medie de 143 morți la un milion de locuitori, ceea ce ne-ar plasa chiar pe locul 10 în Europa la acest capitol.
Mai este de adăugat aici că până și Ministerul Sănătății, subordonat lui Ion Chicu, oferea o statistică total diferită față de cea a premierului încă la 29 mai.

Iar în statistica oferită de ministerul Sănătății, populația Republicii Moldova era evaluată la 3,5 milioane de locuitori, așa cum arată și statisticile oficiale internaționale.
Totuși, dacă ar fi să facem comparații, ar fi cazul să vedem cum stă situația doar în Europa Centrală și de Est, unde sunt cuprinse inclusiv țările cele mai apropiate ca populație de Republica Moldova. Iar aici suntem lideri detașați la mortalitate între 23 de state.
În aceste condiții, cetățenii ar trebui să fie mult mai vigilenți, să nu mai asculte manipulările politicienilor care încearcă să demonstreze că au gestionat bine pandemia și să încerce să se protejeze pe cont propriu.
Manipularea, iresponsabilitatea, aroganța, lipsa de strategie și competență, ne-au adus în ultimele 24 de ore pe primul loc în Europa la infectări raportat la populație. Iar după 2 luni de stare de urgență și încă una de stare de urgență în sănătate, suntem singura țară din Europa care raportează în continuare recorduri atât la decese cât și la infectări.
Citește și: COVID-19: Moldova, țara cu cea mai mare incidență pozitivă a testelor din toată Europa
Comentarii
Alexandre, dodon trădătorul are nevoie de astfel de indivizi cu puțină minte. În schimb, ei sunt pricepuți la manipulări și turnat minciuni ca și „șăfu„ .