Toți sunt vizați! După recordul de cazuri COVID-19, urmează acțiuni de verificare, dar și de informare. Ce e interzis și ce e obligatoriu

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 11 iunie, 2020, 18:50

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova s-au înregistrat 406 cazuri de infectare cu COVID-19. La scurt timp, angajații subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne au anunțat că au intensificat acțiunile de verificare și informare, pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19.

În acest context, polițiștii, carabinierii și salvatorii vor fi prezenți în locurile publice (străzi, parcuri, curțile blocurilor, piețe, spații de agrement și stații de transport), unde vor întreprinde un set de acțiuni de informare și verificare.

La fel, Poliția va asigura verificarea respectării regimului de carantină de către cetățenii reveniți de peste hotarele țării, iar în comun cu alte autorități va fi monitorizată activitatea agenților economici și a transportatorilor de pasageri.

Vezi și: COVID-19. „Ne-am trântit în genunchi și ne rugam. Ajutor, murim”. Gestul disperat al unor medici din Moldova

Amintim că, în continuare, este interzisă:

– aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 ani, în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă;
– aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement;
– părăsirea teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu;
– organizarea şi desfășurarea tuturor activităților/competițiilor cu caracter cultural–sportiv, precum și alte măsuri/evenimente în spații/clădiri închise;
– plimbarea prin parcuri în grupuri formate din mai mult de 3 persoane.

Citește și: „Să vezi moartea cu ochii la 37 de ani, având 2 copii, e strașnic”. Un moldovean tratat de COVID-19 povestește prin ce chinuri a trecut (VIDEO)

Oamenii sunt obligați să respecte cerințe stipulate în Hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, unele dintre ele fiind:

– asigurarea respectării distanței sociale între persoane de minim un metru;
– respectarea regulilor de igienă a mâinilor;
– purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale și spații publice închise, în situația în care nu poate fi respectată distanța socială/fizică;
– asigurarea protecției personalului care efectuează cursele de transport, prin: echipament de protecție (măști, mănuși), dezinfectanți (pentru mâini și suprafețe), etc;
– limitarea numărului de persoane în transportul feroviar și rutier în trafic raional și interraional– proporțional numărului de scaune disponibile în mijlocul de transport, iar pentru transportul rutier în trafic urban în limita a 60% din capacitatea de îmbarcare;
– purtarea obligatorie a măștilor de protecție pentru pasageri;
– accesul vizitatorilor cu măști în spațiu închis.

Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a COVID-19 se pedepsește cu amendă: persoanele fizice riscă amenzi de la 22.500 la 25.000 de lei, iar persoanele juridice – de la 50.000 la 75.000 de lei.

Amintim că, astăzi, 11 iunie, din cele 1.802 de teste care au fost realizate: primar – 1.399 şi repetat – 403, au fost confirmate alte 406 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 18 în Transnistria.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 10.727 cazuri.

Din păcate, Republica Moldova se menține și astăzi pe primul loc în Europa la capitolul infectări cu noul tip de coronavirus raportat la populație, Belarus și Rusia, reușind să rămână mult în spatele țării noastre.

Republica Moldova a trecut pe prima poziție în topul din Europa la capitolul infectări cu noul tip de coronavirus raportat la populație încă de ieri, când au fost înregistrate 296 de noi cazuri de infectare cu COVID-19. Astăzi au fost înregistrate alte 406 noi cazuri de infectare, astfel Republica Moldova are aproape 116 de cazuri raportate la un milion de locuitori.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X