Siegfried Mureșan: Guvernul moldovean trebuie să acționeze acum împotriva știrilor false care pun în pericol viața cetățenilor

Autor: , in Politic / Populare / 15 iunie, 2020, 20:47

„Guvernul Republicii Moldova trebuie să acționeze acum împotriva știrilor false care pun în pericol viața cetățenilor”. Afirmația îi aparține președintelui delegației Parlamentului European la Comitetul de Asociere UE-Moldova, Siegfried Mureșan.

Potrivit oficialului european, autoritățile de la Chișinău trebuie să asigure o comunicare mult mai intensă cu cetățenii Republicii Moldova pe timp de criză și să pună la dispoziția oamenilor informații oficiale, corecte și coerente, într-un mod simplu și transparent.

„În această perioadă, dezinformarea poate pune viața cetățenilor în pericol. Riscul de a apărea știri false care să aibă un impact negativ major asupra oamenilor este mult mai mare decât de obicei.

Vedem că în Republica Moldova în ultima perioadă au apărut tot mai multe știri false cu privire la epidemia de coronavirus. Rețelele sociale abundă în teorii și informații despre COVID-19 care nu sunt confirmate științific sau care au fost contrazise de specialiști. Mesajele sunt distribuite masiv și există riscul ca cetățenii Republicii Moldova să considere adevărate aceste informații”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

Acesta a oferit câteva exemple de știri false distribuite în mediul online din Republica Moldova în ultimele luni:

– Populația va fi microcipată prin vaccin anti-COVID-19,
– Consumul de vitamina C, usturoi sau apă la fiecare 15 minute sunt soluții miracol împotriva îmbolnăvirii,
– Virusul se transmite prin tehnologia 5G,
– Virusul a fost creat intenționat în laborator,
– Medicii mint cu privire la numărul de persoane infectate pentru că sunt plătiți de Organizația Mondială a Sănătății.

„Riscul ca oameni să aibă de suferit din cauza dezinformării este și mai mare acum, când autoritățile au ridicat brusc restricțiile. Influențați de aceste știri false, cetățenii Republicii Moldova nu mai respectă măsurile de distanțare socială și nu se mai protejează în mod corespunzător, punându-și în acest fel viața în pericol. Dovada o reprezintă chiar evoluția cazurilor de infectare cu coronavirus din Republica Moldova. În ultima săptămână, s-a înregistrat un număr record de infectări, iar previziunile pentru zilele următoare sunt și mai îngrijorătoare.

În acest sens, autoritățile de la Chișinău au datoria să se asigure că informațiile care ajung la cetățeni sunt corecte și să depună eforturi susținute pentru a combate propagarea de știri false”, a adăugat Mureșan.

Citește și: Mureșan critică, din nou, Chișinăul pentru gestionarea pandemiei COVID-19: Să ceară ajutor, dacă este nevoie

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X