Începând cu iulie, în peste 1200 de localități vor fi reparate drumuri: „În prezent suntem la etapa de achiziții”

Autor: , in Economic / 17 iunie, 2020, 11:12

Programul național pentru anul curent „Drumuri 2020”, în cadrul căruia este planificată reabilitarea a 906 km de drumuri, a fost prezentat public de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Pentru realizarea Programului de reparație a drumurilor publice naționale, locale, comunale şi a străzilor, Legea bugetului de stat prevede alocarea unei sume totale de 1 375 000,0 mii de lei. Rețeaua de drumuri publice din Republica Moldova include 10 635 de km, dintre care 5 857 km de drumuri naționale, 3 708 locale/de importanță raională, și circa 30 000 de drumuri comunale și străzi.

Programul a fost elaborat în temeiul Legii bugetului de stat pe anul 2020 și include două sub-programe. Sub-programul de reparație a drumurilor publice naționale, pentru implementarea căruia vor fi alocați 250 000,0 mii de lei, prevede efectuarea reparației capitale a 86,3 km de drumuri. Iar pentru sub-programul de reparație și întreținere periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor au fost distribuite 1 125 000,0 mii de lei.

Potrivit secretarului de stat, Anatol Usatîi, implementarea programului este preconizată pentru lunile iulie-decembrie 2020. Sectoarele de drum au fost selectate conform propunerilor Autorităților Publice Locale de nivelul I, iar pentru determinarea volumului alocațiilor au fost utilizați coeficienți în funcție de numărul populației primăriei/comunei.

„În prezent, suntem la etapa de achiziții, iar contractele pentru toate raioanele și municipiul Chișinău și Bălți au fost grupate în 17 loturi, acestea acoperind 1200 de localități. Din cei peste 900 de km, 300 de km este drum asfaltat, iar peste 600 de km reprezintă varianta albă. La selectarea porțiunilor de drum, prioritate au avut sectoarele care asigură conexiunea cu instituțiile de menire socioculturală, conexiunea către agenți economici care oferă servicii populației, accesul de la rețeaua drumurilor publice către localități, numărul populației beneficiari ai drumului”, a precizat Anatol Usatîi.

Astfel, prima licitație urmează a fi lansată la data de 22 iunie curent, cu patru loturi pentru opt raioane, ulterior în fiecare zi vor fi deschise celelalte oferte, iar ultima licitație este preconizată pentru data de 30 iunie 2020.

Citește și: Veste bună pentru șoferi. De astăzi harta interactivă a drumurilor din Chișinău aflate în reparații, în regim online

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X