Testare masivă la COVID-19, anchetă în Parlament și sprijin pentru antreprenori și agricultori. Soluțiile PAS pentru depășirea crizei (VIDEO)

Autor: , in Politic / 17 iunie, 2020, 12:36

Partidul Acțiune și Solidaritate vine cu un set de propuneri anticriză menite să diminueze consecințele provocate de criza pandemică. Printre soluțiile propuse de reprezentanții PAS se numără testarea masivă a oamenilor, astfel încât să se identifice mai rapid focarele de infecție cu COVID-19, dezvoltarea sistemului de învățământ prin oferirea de calculatoare copiilor și cadrelor care nu au acces la ele, precum și măsuri menite să ajute sectorul economic.

Lidera PAS, Maia Sandu, susține că unele acțiuni au fost propuse din primele zile de epidemie, dar, din păcate, Guvernul nu a vrut să preia aceste soluții și să le implementeze. Astfel, aceasta așteaptă să vadă din partea Guvernului „o atitudine serioasă și măcar acum să implementeze acțiunile, chiar dacă este târziu”.

„La 3 luni de la declararea stării de urgență, Guvernul nu a reușit încă să vină cu un plan de combatere a efectelor crizei – criza sanitară, economică și consecințele sociale ale acestor crize. Crește numărul de persoane care se îmbolnăvesc de COVID-19, crește presiunea pe sectorul medical, medicii sunt epuizați, iar Guvernul a eșuat în întreprinderea unor măsuri care ar fi redus rata îmbolnăvirilor. Din discuțiile pe care le avem cu antreprenori, aflăm în fiecare zi că costurile pe care le suportă sunt foarte mari, sunt costuri determinate de impunerea închiderii acestor întreprinderi. În același timp, Guvernul nu a întreprins nimic ca să ajute oamenii de afaceri, să ajute la păstrarea locurilor de muncă și a veniturilor cetățenilor. Iată de ce propunem Guvernului o serie de măsuri și așteptăm să fie preluate și implementate”, a declarat Maia Sandu.

Printre propunerile anunțate de deputatul Dan Perciun se numără realizarea unui număr cât mai mare de teste pentru a identifica rapid persoanele infectate cu COVID-19.

„La noi nu au fost efectuate mai multe de 2.500 de teste pe zi. Propunem să fie realizate mai multe teste pentru a identifica persoanele asimptomatice, toate persoanele de contact a acestora, astfel să reducem rapiditatea cu care se răspândește virusul”, a spus Perciu.

O altă măsură ține de crearea unei Comisii de anchetă pentru a verifica modul în care a fost gestionată situația epidemiologică. Până la moment, majoritatea parlamentară formată din PDM și PSRM se opune creării unei asemenea comisii.

Cei din PAS propun și micșorarea amenzilor aplicate pentru nerespectarea regulilor de prevenire a epidemiei, însă, spun că trebuie stabilite amenzi mai mici, cu care să fie amendați toți cei care încalcă regulile.

Cât privește sistemul educațional, reprezentanții PAS propun că fie achiziționate calculatoare pentru copiii și cadrele care nu au acces la ele și să fie dezvoltate programe de instruire a acestora.

La rândul ei, fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță, a anunțat soluțiile economice ale celor de la PAS, precizând că nu este suficient să deschizi localurile, pentru că în contextul unui număr tot mai mare de infectări oamenii sunt reticenţi, iar cererea scade.

Astfel, se propune subvenționarea șomajului tehnic în proporție de 75% din salariul de bază, acordarea ajutorului pentru întreprinderile care și-au folosit unele economii, iar acum se confruntă cu consecințele crizei, iar cât privește agricultura, reprezentanții PAS susțin că este necesar să se asigure garantarea creditelor și să fie oferit sprijin de cel puțin 30% pentru recuperarea pierderilor generate de secetă și îngheț, precum și pentru procurarea semințelor noi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *