Dodon reacționează după ce a rămas fără majoritate parlamentară: Propunere către PAS și Platforma DA

Autor: , in Politic / Populare / 18 iunie, 2020, 09:51

După ce coaliția de guvernare a rămas fără majoritate de voturi în Parlament, președintele Igor Dodon le propune celor din PAS și Platforma DA să reintre la guvernare alături de socialiști și PD.

Într-un lung comentariu pe Facebook, Dodon acuză că ultimele plecări din PD sunt rezultatul „disperării cu care oligarhii vor să preia puterea”. În acest sens, el face un apel către „forțele politice sănătoase din Parlament”, de a nu permite „grupului oligarhic Plahotniuc-Sor-Candu sa preia din nou controlul asupra puterii și să pună țara în captivitate”.

„Ca să curmăm din rădăcină planurile lui Plahotniuc și Șor, e nevoie ca PSRM, PAS, PDM și PPDA să dea dovadă de responsabilitate politică, să caute împreună cele mai bune soluții pentru că în Parlamentul Republicii Moldova să nu fie instaurat haosul și anarhia. Oligarhii au încă suficienți bani din miliardul furat să cumpere deputați din toate partidele, nu doar din PDM, dar în același timp numărul deputaților integri la acesta etapă este mult mai mare decât al celor care se vând. Iată de ce sunt sigur că există soluții pentru ca țara să nu revină la dezastrul în care se afla în urmă cu mai bine de un an de zile”, scrie Dodon.

El precizează că, în calitate de șef al statului va „acorda tot suportul partidelor antioligarhice, așa cum am făcut-o și cu un an în urmă, și voi susține orice soluție care ar asigura stabilitatea țării și securitatea cetățenilor. Mă voi opune însă oricărei construcții politice care s-ar putea face împreună cu partidele lui Sor și Plahotniuc, cu transfugii lor cumpărați, cei care sunt acuzați de implicare în frauda bancară și alte escrocherii care i-au adus pe oameni la sărăcia în care se află astăzi”.

„Eu sunt în egală măsură gata să susțin atât actuală guvernare, cât și o altă formulă guvernamentală, în care un rol mai important să-l aibă PAS și PPDA, dacă aceste partide se simt cu adevărat pregătite să își asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare și economice.

În același timp, activitatea Parlamentului și a Guvernului se poate desfășura eficient și în lipsa unei majorități politice formalizate, partidele antioligarhice pot agrea punctual care proiecte sunt în interesul cetățenilor și necesită a fi susținute”, a mai menționat președintele.

El a avut un mesaj special și pentru cei din PAS.

„Având în vedere dorința anunțată de PAS de a fi declanșate alegeri anticipate, aș putea să susțin și o astfel de propunere dacă se avansează în punerea ei în practică și dacă avem certitudinea că o astfel de soluție este în interesul cetățenilor. Sunt de acord că avem o problemă serioasă în Parlament, care devine tot mai puțin reprezentativ după ce un număr de deputați au decis să-și trădeze electoratul, existând suspiciuni foarte grave că ar fi fost corupți de oligarhi.

Astfel, sunt mai multe soluții prin care putem face față acestei crize în interesul cetățenilor, totul depinde de dialogul care ar trebui să aibă loc între partidele antioligarhice. Anume din aceste considerente voi iniția în următoarele zile discuții împreună și/sau separat cu partidele politice antioligarhice din parlament.

Dacă însă se va ajunge la blocarea activității actualului guvern sau la demiterea lui, la lăsarea țării fără guvernare, responsabili în fața cetățenilor vor fi cei care împreună cu Plahotniuc și Sor au participat la instaurarea haosului și la punerea în pericol a cetățenilor”, a încheiat Igor Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Daca Dodon era responsabil si nu se juca de-a Guvernu atunci nu facea alianta cu PDM !
    Da continua sa guverneze cu BL ACUM ! Mafioti mafioti veti ramine!

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X