Moldova vrea în continuare să testeze cel mai puțin în Europa? Dumbrăveanu declară că 40 de mii de teste ajung pentru o lună și jumătate

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / 19 iunie, 2020, 09:05

Deși Republica Moldova are de departe cea mai mare incidență a testelor pozitive din toată Europa, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu lasă de înțeles că, în continuare, în țara noastră se va testa la fel de puțin.

Dumbrăveanu a declarat joi, în cadrul unei emisiuni de la postul TVR Moldova, că Republica Moldova ar dispune de peste 40 de mii de teste și că acestea ar fi disponibile pentru încă o lună și jumătate.

La un calcul simplu, reiese că autoritățile de la Chișinău vor să continue același ritm de testare de până acum, cu o medie de aproximativ o mie de teste pe zi, ce ne-a transformat în țara cu cea mai mare incidență a testelor pozitive din toată Europa.

Republica Moldova raportează până în prezent efectuarea a aproape 80 de mii de teste. Dintre acestea, mai bine de 20 de mii sunt repetate, chiar dacă Ministerul Sănătății nu oferă date exacte în privința celor primare și a celor repetate.

Dacă ne-am raporta strict la testele primare, cu 13.106 cazuri depistate, incidența testelor pozitive ar fi în Moldova de aproximativ 22%. Este de departe cea mai mare incidență din toată Europa, pe locul 2 fiind Suedia, cu o incidență de aproximativ 14%.

Cum au făcut alte țări

Media europeană la acest capitol este de sub 8%, în timp ce dacă ne-am raporta la țările vecine, România e la 4%, Ucraina la 6%, iar Rusia la 3%.

Cheia succesului în lupta cu pandemia a reprezentat-o descoperirea la timp a cazurilor pozitive, izolarea cetățenilor bolnavi și combaterea astfel a răspândirii virusului.

Una dintre țările europene care a gestionat cel mai bine pandemia de coronavirus este Lituania, stat cu o populație de 2,9 milioane de locuitori, ceva mai mică decât cea oficială a Republicii Moldova.

Lituania a efectuat până astăzi peste 375 de mii de teste la o populație de 2,9 milioane de locuitori, iar dintre acestea s-au dovedit a fi pozitive doar 1.784, adică o incidență de sub 0,5% sau de 40 de ori mai mică decât în Republica Moldova.

Spre exemplu miercuri, Lituania a efectuat peste 5 mii de teste, dintre care doar 2 s-au dovedit a fi pozitive. Incidența este de doar 0,03%. Republica Moldova a efectuat miercuri în jur de 1.600 teste primare, dintre care 478 s-au dovedit a fi pozitive, adică o incidență de aproape 29%.

Citește și: COVID-19: Cea mai neagră săptămână pentru Moldova. Lideri în Europa la infectări și decese

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X