Putin lansează acuzații la adresa Occidentului cu privire la cel de-al doilea Război Mondial

Autor: , in Externe / 19 iunie, 2020, 15:22

Preşedintele Vladimir Putin a acuzat Occidentul de revizionism pentru încercările de „a insulta” Rusia prin rescrierea istoriei celui de-al doilea război mondial, în timp ce Moscova se pregăteşte pentru parada din Piaţa Roşie, care marchează victoria sovietică, eveniment amânat din cauza coronavirului.

Într-un editorial în „The National Interest”, o publicaţie conservatoare din SUA, Putin a avertizat asupra „revizionismului istoric”, afirmând că minimizarea rolului Uniunii Sovietice în cel de-al doilea război mondial a ajutat la subminarea ordinii mondiale actuale, scrie AFP.

„În unele declaraţii oficiale care comemorează 75 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial se menţionează toţi participanţii la coaliţia anti-Hitler, cu excepţia Uniunii Sovietice”, s-a plâns el, potrivit Mediafax.

Se estimează că 27 de milioane de militari şi civili ruşi au fost ucişi în al doilea război mondial, iar triumful Armatei Roşii este o sursă de mândrie naţională în Rusia.

Putin s-a arătat deranjat de rezoluţia Parlamentului European, din 2019, în care se menţiona că Pactul Molotov-Ribbentrop din 1939 dintre Germania lui Hitler şi Uniunea Sovietică a lui Stalin, două regimuri totalitare, unul nazist, unul comunist, şi împărţirea Europei în zone de influenţă, a deschis calea către cel de-al doilea război mondial.

„Cred că este inacceptabil să egalăm eliberătorii cu ocupanţii”, a scris el.

Putin a învinovăţit puterile occidentale şi Polonia, în special, pentru diverse tratate semnate cu Germania nazistă înainte de a începe conflictul în 1939.

„Nu ştim dacă există protocoale secrete sau anexe la acorduri ale mai multor ţări cu naziştii”, a scris Putin.

Articolul a fost publicat vineri în ziarul de stat Rossiiskaya Gazeta. Putin a spus că intenţionează să scrie un articol despre moştenirea celui de-al doilea război mondial încă de anul trecut.

Sub Putin, victoria din Al doilea Război Mondial a dominat din ce în ce mai mult retorica publică, iar criticii l-au acuzat că încearcă să folosească istoria pentru a-i spori puterea personală.

Miercuri, pe 24 iunie, Rusia urmează să organizeze o paradă militară masivă pe Piaţa Roşie, după ce a fost amânată din cauza coronavirusului.

Articolul, în care a lăudat şi „dezinteresul” şi „patriotismul (şi) dragostea pentru casa lor” a ruşilor – a apărut, de asemenea, înaintea unui vot naţional de la 1 iulie, care ar putea prelungi puterea şefului de la Kremlin până în 2036.

De asemenea, Putin a reluat un apel către membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a organiza un summit pentru a aborda provocări, inclusiv securitatea globală şi pandemia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X