UE stabilește țările extracomunitare pentru care își va redeschide granițele; De ce Moldova are șanse minime să se regăsească

Autor: , in Social / 19 iunie, 2020, 13:25

Statele membre ale Uniunii Europene vor stabili „la mijlocul săptămânii viitoare” o primă listă de circa 50 de ţări din afara blocului comunitar cu care vor fi redeschise frontierele, a declarat vineri secretarul de stat francez pentru afaceri externe, Jean-Baptiste Lemoyne, potrivit AFP.

„Vom finaliza acest lucru la mijlocul săptămânii viitoare”, a declarat Jean-Baptiste Lemoyne la France 2, evocând „o muncă extrem de intensă” şi „coordonată” între ţările europene, relatează Agerpres.

„Ideea este de a avea probabil o primă listă de circa 50 de ţări care ţin sub control epidemia şi pentru care nu punem în pericol securitatea sanitară a francezilor, a europenilor”, a adăugat el.

Frontierele externe ale UE şi ale spaţiului Schengen, închise de la 17 martie pentru a lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, urmează să fie redeschise progresiv începând cu 1 iulie.

Frontierele intra-europene sunt deja în mare parte deschise de la 15 iunie.

Lista ţărilor va fi stabilită pornind de la ‘date epidemiologice obiective precum rata de incidenţă’ (numărul de noi cazuri la 100.000 de locuitori) şi reactualizată ‘la fiecare 15 zile’, a transmis Jean-Baptiste Lemoyne.

El nu a precizat dacă mari destinaţii precum SUA şi Canada vor figura în această primă listă. El a lăsat de înţeles în schimb că ţări din America Latină precum Brazilia vor trebui să mai aştepte.

„În America Latină sunt ţări unde virusul circulă în acest moment extrem de activ, cum ar fi Brazilia”

Moldova, șanse minime de a se regăsi în listă

Cel mai probabil, Republica Moldova va fi una dintre puținele țări europene care nu se va regăsi în această listă, în condițiile în care înregistrează în prezent cele mai multe infectări din Europa, raportat la populație.

Astfel, în săptămâna 8-14 iunie, Moldova a înregistrat o incidență de 582 de cazuri la un milion de locuitori, peste Belarus și Rusia (locurile 2 și 3).

Numărul de cazuri din primele zile din această săptămâna este chiar și mai mare, raportat la săptămâna trecută.

Citește și: COVID-19: Cea mai neagră săptămână pentru Moldova. Lideri în Europa la infectări și decese

Mai mult, Republica Moldova este și țara din Europa cu cea mai mare incidență a testelor pozitive, fapt ce denotă că numărul real de cazuri este mult mai mare decât cel depistat până în prezent.

Citește și: Moldova vrea în continuare să testeze cel mai puțin în Europa? Dumbrăveanu declară că 40 de mii de teste ajung pentru o lună și jumătate

Deja cetățenii moldoveni au restricții de a intra în practic toată țările europene din cauza numărului ridicat de infectări, după cum a anunțat Ministerul de Externe.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X