ANSP neagă faptul că testele COVID-19 ar fi cu plată

Autor: , in COVID-19 / Social / 23 iunie, 2020, 17:06

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) dezminte şi condamnă declaraţiile primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, precum că prestarea serviciilor de laborator, inclusiv testele efectuate în Laboratorul instituţiei ar fi contra unor costuri şi că specialiştii CSP Bălţi ar fi susţinut redeschiderea pieţelor de pe teritoriul mun. Bălţi.

„Declarăm cu fermitate că testele sunt efectuate la Laboratorul ANSP fără a percepe careva taxe, care la moment nici nu sunt aprobate. Mai mult ca atât, deşi, dl Renato Usatîi declară că îşi face testele la instituţiile private, dumnealui, în luna martie, a beneficiat, gratuit, de serviciile Laboratorului ANSP pentru efectuarea investigaţiilor la infecţia COVID-19, fiind persoană suspectă (întrunind criteriile definiţiei de caz) şi nu a achitat bani pentru această procedură. Probabil, dl Usatîi, în declaraţiile sale, s-a referit la suma menţionată în proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr.1387/2007 cu privire la aprobarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, care excede atribuţiile funcţionale ale ANSP şi nu are tangenţe cu serviciile prestate de instituţie”, se arată într-un comunicat al instituției.

Cât priveşte afirmaţiile precum că specialiştii ANSP au susţinut deschiderea pieţelor în municipiul Bălţi, ANSP reiterează că, inclusiv CSP Bălţi, în repetate rânduri, s-a expus împotriva acestui fapt şi a prezentat argumentat poziţia, inclusiv în adresa primarului de Bălţi.

Sursa scrie că medicii epidemiologi din cadrul CSP teritoriale ale ANSP, la toate şedinţele Comisiilor extraordinare de sănătate publică din teritorii îşi expun părerea privind lansarea sau relaxarea oricăror activităţi, cu argumentele de rigoare, chiar dacă nu întotdeauna, sunt susţinuţi de către alţi membri ai Comisiilor.

Reprezentanții ANSP susțin că,pe lângă eforturile colosale pe care le depun în lupta cu pandemia, cu potenţial uman insuficient, este nevoită să se apere de declaraţii defaimatoare, cu tentă politică, lansate de către cei care ar trebui să susţină aplicarea măsurilor de prevenire şi control al infecţiei.

În context, ANSP îndeamnă persoanele publice care au potenţial să se implice constructiv, responsabil şi cu argumente profesioniste în lupta cu pandemia, „să nu trateze politic contextul epidemiologic prin infecţia COVID-19, dar prin prisma sănătăţii publice şi să demonstreze măcar acum că le pasă de sănătatea oamenilor. Pandemia nu este doar o problemă de sănătate a ANSP, a întregului sistem de sănătate, dar şi a întregii ţări”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X