Pericol de inundații. Hidrologii au emis cod portocaliu privind ieșirea apei în lunca râului Prut

Autor: , in Social / 23 iunie, 2020, 15:32

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi cod portocaliu privind ieșirea apei în lunca râului Prut în raioanele Briceni și Edineț. Avertizarea este valabilă în perioada 23 iunie-3 iulie.

În legătură cu precipitațiile foarte puternice, prognozate în cursul superior a Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina), SHS avertizează că în intervalul de timp 23-29 iunie se prognozează creșterea în continuare a nivelului apei pe sectorul dintre localitățile Criva și Costeşti-Stânca cu 1.80–2.20 metri faţă de nivelul din 23 iunie.

Astfel, există pericolul ieşirii apei în lunca râului Prut în raioanele Briceni şi Edineţ, cu subinundarea terasamentului de cale ferată Cernăuţi-Bălţi şi începutul subinundării unor sate aferente râului.

Totodată, în legătură cu decizia Agenției Resurselor de Apă din Ucraina de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc (râul Nistru) pâna la 1400 m3/s, Centrul Hidrologic prognozează, în intervalul 23-29 iunie, creșterea nivelului apei față de nivelul din 23 iunie pe sectorul dintre satul Naslavcea și orașul Dubăsari cu 1.8-2.2 metri.

Apa se va scurge în limitele albiei minore.

În legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești–Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca (râul Prut) până la 510 m3/s, Centrul Hidrologic avertizează despre creşterea nivelului apei pe sectoarele:

– or. Costeşti-Stânca – or. Cantemir cu 2.5-3.5 metri,
– or. Cantemir – s. Brânza cu 1.0-2.0 metri faţă de nivelul din 16 iunie.

De asemenea, se prognozează, izolat, ieșirea apei în lunca râului Prut și subinundarea terenurilor agricole în cazul spargerii digurilor de stat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X