Departamentul român pentru Relaţia cu R. Moldova vrea să creeze o hartă interactivă a finanţărilor româneşti

Autor: , in Politic / 23 iunie, 2020, 17:13

Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM) îşi propune crearea unei hărţi interactive cu finanţările realizate de România către Republica Moldova din 1991, document care să poată fi accesat online şi care să fie disponibil, cel mai probabil, la finalul acestui an. Anunţul a fost făcut marţi de către secretarul de stat al DRRM, Ana Guţu, într-o conferinţă de presă la finalul primului Comitet interministerial organizat la nivelul Departamentului.

„În sesiunea de astăzi a Comitetului interministerial am prezentat proiectul DRRM şi anume Harta interactivă şi biblioteca electronică, care va cartografia toate finanţările realizate de România către Republica Moldova, atât pe filiera cooperării administraţiei publice centrale, cât şi pe filiera cooperării descentralizate. Mă refer la acele acorduri de cooperare şi de înfrăţire care există la ora actuală între primăriile din România şi primăriile din Republica Moldova. De altfel, DRRM îşi propune să intermedieze acest proces de încheiere a acordurilor de cooperare şi de înfrăţire între primăriile din România şi primăriile din Republica Moldova”, a punctat secretarul de stat, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că harta interactivă ar putea fi lansată către finalul anului 2020 şi fiecare utilizator va putea accesa această hartă pe site-ul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova „şi se va putea informa care a fost ajutorul sau finanţarea României către Republica Moldova de la 1991 încoace”.

Potrivit secretarului de stat, harta va prezenta cooperarea descentralizată a celor două ţări, cooperarea la nivelul administraţiei publice centrale şi, de asemenea, „va cartografia toate proiectele care au fost susţinute de fostul Departament pentru Românii de Pretutindeni, de fostul Minister pentru Românii de Pretutindeni şi actualmente de către Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova”.

În ceea ce priveşte activitatea DRRM, ea a subliniat că este vorba de finanţare a unor proiecte dezvoltate de ONG-uri, instituţii educaţionale, instituţii media.

Guţu a amintit că departamentul a fost fondat la jumătatea lunii februarie, anul acesta, prin Hotărâre de Guvern, iar misiunea lui este de a „promova politica de cooperare strategică între România şi Republica Moldova pe filiera comunităţii de limbă română, istorie, tradiţii, spiritualitate culte”.

Secretarul de stat a subliniat că printre priorităţile departamentului în 2020 se numără „susţinerea instituţiilor media de limbă română din Republica Moldova, pentru a combate propaganda rusă şi efectele ei, mai ales pe timp de pandemie COVID-19”.

La acest obiectiv se adaugă susţinerea proiectelor în sprijinul mobilităţilor academice, la nivelul de instituţii educaţionale preuniversitare, dar şi la nivel de organizaţii neguvernamentale, asociaţii care îşi propun diferite colaborări transfrontaliere pe subiecte ce vizează atât identitatea românească, tradiţiile româneşti, cultura română, dar şi tot ceea ce ţine de funcţionarea corectă a instituţiilor democratice, europenizarea Republicii Moldova prin implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X