Nemerenco: Ce nu spune Ministerul și ar trebui, odată ce a început deschis să îndemne lumea să poarte măști

Autor: , in COVID-19 / Social / 23 iunie, 2020, 16:42

Ex-ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, îndeamnă oamenii să respecte regulile sanitare atunci când poartă masca de protecție, pentru a preveni infecția cu COVID-19. În acest context, a prezentat un set de reguli privind modul corect de a purta o mască.

Fosta șefa de la Sănătate a enumerat câteva recomandări pe care „nu le spune Ministerul Sănătății, dar ar trebui să o facă, odată ce a început deschis să îndemne lumea să poarte măști”.

„Purtarea măștii este contraindicată copiilor cu vârsta de pânâ la 2 ani din cauza pericolului de sufocare (aceasta este recomandarea standard a Centrelor de Control a Infecțiilor din lume). Masca nu este necesară când suntem în spații libere, largi, fără prezența altor persoane în preajmă sau într-un număr mic și cu distanță mare între ele. Este vorba de parcuri, zone verzi, străzi neaglomerate. În așa spații nu există pericol de infectare. Aerul curat, soarele face bine sănătății noastre, și contribuie formării unei imunități puternice”, a anunțat Nemerenco.

Vezi și: Sfatul unui asistent medical din Chișinău: O mască te poate proteja de un tub gros până în plămâni (FOTO)

Ex-ministra Sănătății a precizat că o mască reutilizată de zeci de ori, păstrată în condiții insalubre, în buzunar, mototolită, prezintă nu un scut, ci un pericol înalt de infectare.

„Nu reutilizați maștile de singură folosință, iar cele din bumbac le spălați cât mai des și le călcați cu fierul de călcat la temperatura maximă. O mască purtată sub nas, pe o ureche, sau cum îi trăsnește fiecăruia prin cap nu oferă nicio garanție și nu micșorează riscul de infectare, ba din contra, îl mărește”, este sfatul fostei șefe de la Sănătate.

În mesajul ei, Nemerenco a precizat că „masca nu se poarta fiindcă trebuie sau e o modă, ci pentru că vă poate ajuta și vă face viața mai ușoară”.

„Doar iarna, când sunt -30 grade C noi nu ieșim afară în șlapi și maiou de vară, dar ne îmbrăcăm corespunzător, deoarece temperatura rece este un pericol pentru noi. De ce, când întâlnim acum un pericol, nu îl tratăm corespunzător? Masca nu o purtăm pentru guvernare, și nici pentru opoziție, și nici pentru poliție, ci pentru noi. Și poate puțin-puțin, pentru medici – le facem mai puțin de lucru”, a adăugat Ala Nemerenco.

Ex-mministra Sănătații a îndemnat oamenii să poarte mască în locurile aglomerate: transport public, alimentare, alte spații închise și pline cu oameni.

Citește și: COVID-19. „Ne-am trântit în genunchi și ne rugam. Ajutor, murim”. Gestul disperat al unor medici din Moldova

„Dar cel mai important – evitați locurile aglomerate, dacă aveți posibilitatea – evitați transportul public, și evitați riscurile. Pastrați distanța de minim 2 metri cu cei care interacționați în spații publice, spălați cât mai frecvent, cu săpun și bine mâinile, purtati masca acolo unde este necesar și … fiți sănătoși”, a conchis Nemerenco.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 14363 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1175 în Transnistria.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 2201 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-557, asistenţi medicali-879, personal auxiliar-624, felceri-115, farmaciști-26.

Bilanțul deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 484.

Cotidianul.md reamintește cetățenilor recomandările Ministerului Sănătății în contextul pandemiei COVID-19:

– Evitați locurile publice și aglomerațiile;

– Păstrați distanța socială de minim 1 m;

– Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun și dezinfectați mâinele;

– Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

– La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, apelați Serviciul 112;

– Purtați obligatoriu masca de protecție în spații închise și în spațiile publice deschise unde nu este posibilă păstrarea distanței socială de minim 1 m. Aceasta trebuie să acopere atât nasul, cât și gura.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X