Raportorul PE pentru R. Moldova: Acordul de Asociere şi-a împlinit menirea de a ancora Republica Moldova în parcursul european

Autor: , in Politic / 23 iunie, 2020, 16:53

Raportul privind rezultatele Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova și-a început parcursul procedural în cadrul Parlamentului European. În luna octombrie urmează a fi dezbătut, se vor face amendamente și va fi votat, anunță raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoş Tudorache.

„Dincolo de proceduri, pot spune de pe acum că acest Acord și-a împlinit menirea de a ancora Moldova în parcursul său european. Schimburile economice, garanțiile de securitate, suportul tehnic și financiar sunt importante politic și relevante pentru viața de zi cu zi a cetățenilor moldoveni. Și asta, de multe ori, în pofida ezitărilor politicienilor de la Chișinău pe acest parcurs și a angajamentelor pentru reformă făcute fără convingere sau finalitate”, comentează europarlamentarul.

Tudorache atenționează însă că Republica Moldova a întârziat reformele pe care s-a angajat că le va face, iar în unele cazuri chiar a încercat să schimbe sensul unor măsuri luate de comun acord cu partenerii europeni.

„Am asistat la discursuri care foloseau un dublu limbaj, informații false despre sprijinul european au circulat fără nicio opreliște, iar relația cu Uniunea Europeană a fost denigrată în interes politic. Este manifestarea riscurilor la care se supune o țară a cărei elită politică se pune pe sine mai presus decât interesul societății”, susține acesta.

„Ce trebuie să nu uităm nicio clipă este să punem pe primul loc interesul cetățenilor, evidențiind în același timp, atunci când este cazul, lipsa de performanță a clasei politice. Proiectul Uniunii Europene este unul generos, cred că este legitim și benefic să ne asumăm cu toții sarcina onorantă și dificilă de a munci în beneficiul tuturor europenilor, indiferent unde se află aceștia”, mai spune Dragoş Tudorache.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X