Reacția ministrului de Externe la acuzațiile lui Reniță privind funcția pe care ar urma să o ocupă o rudă de-a Irinei Vlah

Autor: , in Politic / 23 iunie, 2020, 16:14

Ministrul de externe, Oleg Țulea, a reacționat la acuzațiile deputatului Iurie Reniță care spunea că șeful statului, Igor Dodon, împreună cu reprezentanții Ministerului de Externe intenționează să desemneze pentru funcția de ambasador în Azerbaijan o rudă a actualului bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah.

Țulea regretă declarațiile făcute de Reniță, fără a face vreo referire la Emil Jacotă care ar fi primit agrementele pentru funcția de ambasador în Azerbaijan, însă numirea acestuia este tărăgănată, astfel încât, într-un final, o rudă a actualului bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, să fie numită în această funcție.

„Orice declarație politică, de natură să prejuducieze autoritatea și credibilitatea instituțiilor Serviciului Diplomatic, precum și orice tentativă de a influența procesele din interiorul MAEIE, este regretabilă. Am deplina convingere că în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene activează oameni profesioniști, dedicați promovării intereselor Republicii Moldova pe plan extern și protejării drepturilor cetățenilor săi”, a declarat ministrul de Externe, Oleg Țulea.

Iurie Reniță susține că ambasadorii se vor numi pe criterii politice întrucât ar fi eșuat „politica echilibrată elaborată la Moscova și promovată de la Chișinău de Dodon și camarela lui politică”. Pe de altă parte, ministrul neagă aceste acuzații.

„În ceea ce privește subiectul numirii ambasadorilor, menționez că orice promovare în cadrul Serviciului Diplomatic este realizată în strictă conformitate cu prevederile legale, în baza principiilor de meritocrație și profesionalism”, a conchis Țulea.

Menționăm că, potrivit deputatului Iurie Reniță, atât Emil Druc, cât și Emil Jacotă au primit demult agrementele pentru Canada și Azerbaijan, dar „actuala conducere a Ministerului de Externe, în cârdășie cu Dodon, Diacov și Filip le-au dat uitării, în loc lor intenționând să promoveze alte persoane, pe principii exclusiv politice”.

Vezi și: Iurie Reniță acuză că guvernarea vrea să numească o rudă a Irinei Vlah în funcția de ambasador în Azerbaijan

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X