Cum îl contrazic flagrant statisticile pe Nicolae Furtună și de ce Georgia este un exemplu în lupta cu COVID-19

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Editorial / Social / 26 iunie, 2020, 13:41

Deși Republica Moldova este, de departe, statul din Europa cu cea mai mare incidență a testelor pozitive la COVID-19, șeful ANSP de la Chișinău, Nicolae Furtună, susține că nu regretă acest lucru. Mai mult, el a încercat să facă o comparație cu Georgia, una dintre țările din zonă care a gestionat cel mai bine criza, menționând că acolo nu ar fi testați asimptomatici. Doar că statisticile în contrazic flagrant pe Furtună, în condițiile în care Georgia a efectuat în ultimele 3 zile peste 8 mii de teste, dintre care doar 8 s-au dovedit a fi pozitive, adică o incidență de sub 0,1%. Incidența este de peste 250 de ori mai mare în Republica Moldova.

„Am încercat să testăm masiv și testarea masivă nu este altceva decât teste irosite și potențial de laborator sufocat și supraîncărcat. (…) Am încercat în unele colectivități, inclusiv în colectivități medicale, să testăm masiv. Vreau să vă spun că așa presing cum este în Republica Moldova eu nu am văzut în altă țară. Dar uitați-vă ce face Georgia, care respectă strict definiția de caz și sistemul nu este umflat cu cazuri asimptomatice”, a declarat Nicolae Furtună vineri, vădit iritat, când a fost întrebat de ce Republica Moldova testează atât de puțin la COVID-19.

Și cum a încercat să se compare cu Georgia, țară despre care a spus că „sistemul nu este umflat cu cazuri asimptomatice”, noi vă arătăm cum face această țară, lăudată recent de Organizația Mondială a Sănătății pentru felul impecabil în care a gestionat criza pandemică.

Așadar, Georgia are astăzi un total de 919 cazuri dintr-un total de 98.486 de teste efectuate, potrivit site-ului Worldometers. La un simplu calcul putem vedea că incidența totală este de doar 0.9%. Adică din toate persoanele testate, doar 0,9% au fost depistate pozitiv.

Republica Moldova a început să ofere date exacte despre numărul de teste primare efectuate abia la sfârșitul lunii mai, dar cum rata celor repetate este zilnic de aproximativ 20%, putem calcula că din totalul de 91.578 de teste raportate până astăzi de Ministerul Sănătății de la Chișinău, în jur de 70 de mii sunt primare. Incidența celor pozitive depășește astfel 22%, adică de mai bine de 20 de ori mai mare decât cea din Georgia.

Lucrurile devin mult mai grave în ultimele săptămâni, atunci când incidența testelor pozitive în Republica Moldova se apropie de 30%, în timp ce în Georgia coboară chiar și sub 0,1%.

Astfel, Republica Moldova a avut joi o incidență a testelor pozitive de 25,8% (375 din 1.456).

Georgia, despre care Nicolae Furtună spune că „respectă strict definiția de caz și sistemul nu este umflat cu cazuri asimptomatice” a efectuat, conform ultimului raport disponibil, 3.267 de teste, dintre care doar două s-au dovedit a fi pozitive, potrivit statisticilor disponibile pe site-ul Worldometers.

Astfel, incidența în Georgia a fost de 0,06%, adică de 500 de ori mai mică decât în Republica Moldova.

Mai mult, în ultima săptămână, după deschiderea a noi laboratoare de testare și extinderea posibilității de prelevare a probelor până la 6 mii de probe pe zi, Georgia a început să testeze mult mai masiv populația, chiar dacă incidența cazurilor este una extrem de mică. Astfel, în ultimele 3 zile această țară a efectuat peste 8.200 de teste, dintre care s-au dovedit a fi pozitive doar 8, adică o incidență de sub 0,1%.

Republica Moldova a înregistrat 1.090 de cazuri în ultimele 3 zile, efectuând 4.322 de teste. Incidența celor pozitive este astfel de peste 25% sau de 250 de ori mai mare decât în Georgia.

Mai amintim aici că, la o incidență de 22% per general, Moldova este lider absolut în Europa la capitolul teste pozitive, în condițiile în care pe locul 2 este Suedia, cu 14%.

Diferența crește însă de la zi la zi, în condițiile în care Moldova se menține constant la o incidență de peste 25%, în timp ce în țările europene este de zeci sau chiar sute de ori mai mică.

În România incidența a fost joi de doar 3,6% în (460 din 12.600). În Italia incidența a fost de 0,52% (296 din 56.600), iar în Lituania, țara cea mai apropiată ca populație de Moldova din Europa, incidența testelor pozitive a fost ieri de 0,03% (2 cazuri din 5.500 de teste efectuate).

Mai este de precizat că Lituania, la 2,9 milioane de locuitori, a trecut deja de 400 de mii de teste efectuate, cu o medie de 5-6 mii în ultima lună. Din totalul de teste, doar 1.808 s-au dovedit a fi pozitive.

De ce este important să se efectueze suficiente teste și la timp? Pentru că astfel sunt depistați bolnavii, sunt izolați până se vindecă și nu vor transmite virusul. Este o teorie simplă, aplicată de majoritatea statelor europene, dar în special de cele mai mici, cu care ne putem compara ca populație.

De asta în prezent țări precum Lituania sau, mai nou, Georgia, efectuează mii de teste pe zi, chiar dacă depistează doar 2-3 bolnavi. Pentru a izola orice sursă de virus și a preveni izbucnirea de noi focare.

Teorie atât de simplă, dar pe care cei de la Chișinău nu vor s-o înțeleagă și pună în aplicare.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Comentarii


 • Speram ca macar Furtuna nu e trasnit in cap cu leuca (lui Dodon), dar dansul a tinut sa demonstreze contrariul… Cu asa specialisti, nu e de mirare situatia pe care o atestam in R.Moldova.

 • Привет! Посоветуйте пожалуйста, с таким вопросом…
  Заимствовал займ на сумму 4500 в 2011 году. Последний платеж был в 2015, закончил рассчитываться.
  В 2020 году заявилось заявление о том, что коллекторы Швидко Гроши выкупили мой микрокредит и сумма 34600 гривен.
  Утверждаю им, что срок исковой давности уже прошел, я узнала ссылка, на что откликаются, что у меня в договоре 50 лет.
  Как тут быть ? Спасибочки.

 • Добрый день! Помогите пожалуйста, с подобным вопросом…
  Брал краткосрочный микрозайм на сумму 7700 в 2015 году. Последний платеж был в 2019, бросил вносить плату.
  В 2020 году явилось сообщение о том, что коллекторы Кредит касса выкупили мой микрокредит и сумма 16200 гривен.
  Заявляю им, что срок исковой давности уже закончился, я подсмотрела вот, на что откликаются, что у меня в договоре 50 лет.
  Как здесь быть ? Дякую.

 • Приветствую! Посоветуйте пожалуйста, с подобным вопросом…
  Брал средства на сумму 9000 в 2016 году. Последний платеж был в 2016, перестал проплачивать.
  В 2020 году получил извещение о том, что коллекторы Кредит Экспресс выкупили мой микрозайм и сумма 17500 гривен.
  Заявляю им, что срок исковой давности уже окончился, я посмотрела например вот, на что отзываются, что у меня в договоре 40 лет.
  Как здесь поступить ? Большое спасибо.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X