Moldova, țara cu cea mai mare incidență a testelor pozitive la COVID-19 din Europa; Cum ar putea crește capacitatea de testare

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / 26 iunie, 2020, 08:51

În Republica Moldova s-ar putea efectua 4 mii de teste zilnic la COVID-19, nu sub 2000, cât este astăzi, susține experta în sănătate Ala Tocarciuc. Asta în condițiile în care Republica Moldova este țara din Europa cu cea mai mare incidență a testelor pozitive, cifra fiind în creștere în ultimele săptămâni.

Potrivit lui Tocarciuc, ar trebui activate toate laboratoarele din Republica Moldova, iar capacitatea de testare ar crește astfel.

„Laboratorul de la ANSP are o capacitate de 1000 de teste în 24 de ore și restul laboratoarelor o capacitate de încă 1000. Însă există capacitate suplimentară. Avem un set de laboratoare în fiecare raion cu echipamente pentru depistarea tuberculozei. Cu acestea se fot face și teste COVID”, a declarat Tocarciuc în cadrul unei emisiuni de la Pro TV.

Ea a declarat că nu înțelege de ce nu s-a recurs deja la acest lucru, în condițiile în care dacă acele laboratoare ar fi activate, ar putea crește capacitatea de testare până la 4 mii pe zi.

Moldova, țara cu cea mai mare incidență a testelor pozitive din Europa

Astăzi Republica Moldova este țara cu cea mai mare incidență a testelor pozitive din toată Europa. Aproape 22% din persoanele testate la COVID-19 în Moldova au fost depistate pozitiv de la începutul pandemiei, în timp ce media europeană este de sub 8%.

Incidența testelor pozitive a crescut în ultimele săptămâni în țara noastră, apropiindu-se în unele zile și de 30%. Spre exemplu joi, aproape 26% din testele efectuate s-au dovedit a fi pozitive (375 din 1.456).

În România incidența a fost joi de doar 3,6% în (460 din 12.600). În Italia incidența a fost de 0,52% (296 din 56.600), iar în Lituania, țara cea mai apropiată ca populație de Moldova din Europa, incidența testelor pozitive a fost ieri de 0,03% (2 cazuri din 5.500 de teste efectuate).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X