foto simbol

Obrăznicia separatiștilor de la Tiraspol e direct proporțională cu impotența Guvernului de a impune prioritățile sale de reintegrare, susține deputatul Igor Munteanu. Reprezentantul Platformei DA propune câteva soluții la subiectul recentelor incidente din zona de securitate.

Potrivit lui Igor Munteanu, Platforma DA cere convocarea de urgență a unei ședințe de Guvern pe tema posturilor ilegale.

„Cerem aplicarea hotărârii Curții Constituționale n. 14 din 2.05.2017 cu privire la Transnistria ca „teritoriu ocupat”, însemnând adoptarea unor alte măsuri și poltici față de mafia acestui teritoriu controlat de Tiraspol.

Guvernul RM are obligația de a respinge acreditarea unor elemente de statalitate de către regimul separatist, la negocieri, dar și pe teren. Posturile instalate recent sfidează toate protocoalele încheiate la insistența OSCE, și autoritatea mediatorilor, aduce atingere acordului de încetare a focului din 1992, care a devenit un document de care-și șterg picioarele conducerea militaristă a regiunii separatiste”, scrie Igor Munteanu.

Totodată, Platforma DA cere Guvernului să accelereze politicile de democratizare, decriminalizare și demilitarizare a regiunii, condiționând orice legături economice externe cu garanții de protejare a drepturilor și libertăților cetățenilor RM în această regiune și pe întreg teritoriul RM. „Acesul la piață este un bun garantat de statutul asociat al RM la Uniunea Europeană, nu în afara acestuia. Toți cei care vor demonstra lipsă de respect și vor sfida legislația RM pot fi lipsiți de acest bun în interesul statului RM”, a scris deputatul.

„Cerem ca Guvernul RM să definească și să aplice o nouă politică de transformare a conflictului conform constituției RM și a dreptului internațional, încetând să arunce veste de salvare și concesii ticăloase regimului separatist. Nu putem tolera continuarea militarizării regimului, cu trupe rusești staționate ilegal în regiune. Este inadmisibil ca Dodon să aibă înțelegeri separate, politice sau electorale cu capii acestui regim, ocolind Parlamentul, impunând guvernul să se rețină din aplicarea legii în raport cu capii acestui regim”, a mai scris Igor Munteanu.

Cea de-a patra măsură sugerată actualului Guvern este să revină neîntârziat la căutarea unei surse alternative de achiziție a energiei electrice, întrucât actualul contract este „dubios, netransparent și hrănește separatismul”.

„Este neavenit ca autoritățile RM să scutească de accize și de taxe bunurile și relațiile comerciale ale regiunii cu piața externă. Este imperativ ca Parlamentul să monitorizeze implementarea acordurilor și protocoalelor încheiate de guvern, pentru a stabili ce fel de politică urmează să aplice în procesul de reintegrare completă, definitivă, a regiunii transnistrene, în corespundere cu legea din 2005 și prevederile Constituției RM”, a adăugat Munteanu.

„Vom avea grijă ca liniile roșii în privința unei politici de reintegrare eficiente și juste să fie apărate și respectate”, a menționat el.

Deputatul a amintit despre poziția pe care Platforma DA a enunțat-o joi la subiectul recentelor incidente în zona de securitate, făcute de liderii regimului separatist. Aceste incidente țin de instalarea unor posturi de control separatiste la marginea unor localități aflate sub jurisdicția efectivă a RM din stânga Nistrului, pe traseul de acces la șoseaua de acces spre Chișinău, afectând astfel siguranța, bunăstarea și securitatea regiunii.

„Guvernul Chicu trece cu vederea noile incidente din zona de securitate”

„Incidentele noi din zona de securitate sunt trecute cu vederea de guvernul Chicu, nu sunt pomenite la TV controlate de PSRM, iar vizitele lui Dodon la Moscova sunt de o dulcegărie revoltătoare.

Între timp, regimul separatist de la Tiraspol se folosește de pandemie pentru a-și extinde controlul, influența, pretențiile, dar și forța de impunitate asupra cetățenilor RM, care locuiesc în satele aflate în stânga Nistrului.

În loc de a interveni urgent în rezolvarea acestor revoltătoare incidente, Igor Dodon bea șampanie la Moscova în compania separatiștilor, la o paradă vetustă și inutilă”, se arată într-o declarație a deputatului, care condamnă inacțiunile Guvernului.

„Reacțiile anemice dau curaj Tiraspolului”

Oficialul susține că reacțiile anemice sau adormite ale Biroului pentru reintegrare de la Chișinău dau curaj Tiraspolului.

„Acesta e planul Moscovei, dar și al apărătorilor unei federalizări, legate de avocații separatismului la Chișinău, printre care se numără PSRM, aliații lor din grupul „națiunii civice” și o serie de posturi TV oligarhice. Separatismul se ține pe cadouri din partea acestor aliați, pe contractul exclusiv de achiziții a energiei electrice de la Kuciurgan, dar și de ticăloasa înțelegere a lui Dodon de a „dărui” separatiștilor moșii care nu-i aparțin, inclusiv sate moldovenești din centrul raionului Dubăsari, pentru care în 1992, au plătit cu sânge, combatanții RM”, declară Munteanu.

Potrivit lui, actualul Executiv tratează cu superficialitate nevoile oamenilor din stânga Nistrului. „Am uitat când diplomații acestui guvern au avut demersuri de retragere necondiționată a trupelor rusești organizațiilor internaționale. Nu știm dacă RM a impus măsuri de răspuns față de persoanele care arestează, țin în pușcării sau chiar omoară oameni nevinovați, cum au fost numeroase cazuri de preluare a afacerilor unor companii la Râbnița, Slobozia și Bender”, a mai scris deputatul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 COMENTARII

  1. Catre @ Basarabeanu49: il vezi pe proxenetul Plohis drept luptator cu Kremlinul, cum incearca el sa se prezinte in Occident? Dansul are grija exclusiv de interesul propriu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here