Foto: /zdbc.ro

În contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a elaborat un set de recomandări cu privire la organizarea noului an școlar 2020-2021. Astfel, printre reglementări se numără și obligativitatea părinților de a asigura elevii, din cont propriu, cu măști, mănuși și dezinfectanți. Ex-ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, susține că mănușile nu reprezintă o măsură de protecție contra COVID-19 în cazul elevilor în instituțiile școlare.

Potrivit documentului elaborat de Ministerul Educației, cadrele ditactice și elevii vor fi obligați să poarte măști și mănuși la ore și să respecte distanța socială atât în timpul lecțiilor, cât și în timpul pauzelor.

De asemenea, elevii vor trebui să evite deplasarea liberă în timpul pauzelor și a orelor fără strictă necesitate.

Obligațiile părinților:

– vor asigura elevii cu măști, mănuși și dezinfectant propriu;

– vor menține comunicarea cu dirigintele si vor informa despre starea de sanatate acopilului;

– vor deveni parteneri educaționali de încredere.

Conducătorii instituțiilor de învățământ general vor asigura predarea orelor în instituție în condiția sistemei de clasă, exemplu: sala de lecții a clasei a V-a, pentru a minimaliza deplasarea și interacțiunea, ambuteiajul din timpul pauzelor); vor stabili modalitatea de repartizare/divizare a claselor în cadrul formatului combinat de organizare a procesului educațional. În același timp vor adapta și dota spațiile de studii din instituție în vederea asigurării predării-învățării-evaluării în condițiile de organizare a activității didactice la clasă sincron cu cea la online.

Ex-ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a menționat că pielea nu este poartă de intrare în organism pentru COVID-19, astfel mănușile nu vă protejează. Coronavirusul ne atacă prin mucoasele nasului, gurii.

Câteva sfaturi oferite de fosta șefă de la Sănătate:

– Când purtați mănuși și atingeți obiecte sau suprafețe contaminate, coronavirusul este transferat pe mănuși, după care – pe alte părți ale corpului.
– Ore în șir petrecute în mănuși înseamnă umiditate excesivă și un mediu perfect pentru COVID-19.
– Mănușile oferă un fals sentiment de securitate, oamenii continuând să atungă totul, inclusiv nasul și gura, ce poate duce la autocontaminare. Dar dacă o fac în mănuși, li se pare că totul e sub control.
– Cea mai complicată parte a purtării mănușilor este îndepărtarea lor. Dacă nu suntem precauți, COVIDul poate fi transferat pe mâini și alte părți ale corpului.
– Mănușile ar putea fi recomandate în alimentare, piețe, marketuri pentru că punem mâna pe produse, pachete. Se îndepărteaza imediat la ieșire, fiind aruncate corect în coș, după care mâinile se dezinfectează cu gel sau se spală cu apă și săpun.
– Mănușile sunt strict recomandate la îngrijirea unui bolnav cu COVID-19 lăsat în tratament la domiciliu.

„Sunt mănușile o bună măsură de protecție contra COVID-19? Nu. Nu vă complicați viața. Spălați mâinile cât mai frecvent cu multă apă și săpun, până la 20 de secunde, iar când nu există posibilitate – utilizați șervețele ori gel dezinfectant și fiți sănătoși”, este îndemnul Alei Nemerenco.

Fosta șefă de la Sănătate este de părere că aceste recomandări ar trebui să ajungă și la reprezentanții Ministerului Educației care au în plan „să țină copiii toată ziua la școală în mănuși”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here