Procurorul general anunță că refuză să se prezinte în fața deputaților

Autor: , in Actualitate / Justiție / 30 iunie, 2020, 16:44

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, refuză să se prezinte în fața deputaților făcând referire la principiul constituțional al separației puterilor în stat.

„Într-un stat de drept nimeni și cu atât mai mult un reprezentat al puterii politice nu are dreptul să extrapoleze cu afirmații care aduc atingere principiului constituțional privind separația și colaborarea puterilor în stat, atentează la independența și imparțialitatea Procuraturii, ca valori supreme ale statului de drept”, se arată într-un comunicat remis de Procuratura Generală.

„Parlamentul nu controlează activitatea procesuală a Procuraturii, iar solicitarea deputatului de audiere a Procurorului General pe anumite dosare în Parlament iese din limitele legalului și poate fi apreciată ca amestec al puterii legislative în activitatea autorității judiciare (vezi cauza la CEDO – Guja vs Moldova; Hotărârea Curții Constituționale nr.29 din 23.09.13 și Decizia Curții Constituționale nr.71 din 27.07.2017, întemeiate atât pe prevederi ale cadrului normativ intern, cât și pe mai multe recomandări ale Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei)”, se mai arată în comunicat.

Sursa mai precizează că, unica autoritate ce realizează controlul procesual al prestației procurorilor este sistemul judecătoresc.

Amintim că deputații fracțiunii Platforma DA au solicitat audierea în Parlament al procurorului general pe marginea dosarelor de rezonanță.

Parlamentarii au dorit să afle informații despre mersul anchetei pe concesionarea Aeroportului, cazul Bahamas, Metalferos, răpirea profesorilor turci, uzurparea puterii și interceptările telefonice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X