Recorduri de temperatură ”extraordinare” în Arctica, teritoriul rus

Autor: , in IT/Ştiinţă / 30 iunie, 2020, 18:45

Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat recorduri de temperatură „extraordinare” în iunie, care au provocat incendii neobişnuite în tundră, a declarat marţi şeful Agenţiei meteorologice ruse, legând aceste anomalii de schimbările climatice, relatează AFP.

„Am avut condiţii meteorologice extrem de neobişnuite” în iunie şi „recordurile au fost doborâte cu uşurinţă”, a spus Roman Vilfand în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova.

El a menţionat în special un nou record în oraşul arctic Verkhoiansk, unde pe 17 iunie temperatura a atins 38 de grade Celsius, scrie Agerpres.

„Este extraordinar”, a continuat el, adăugând că Verkhoiansk a înregistrat la sfârşitul secolului al XIX-lea un record al celor mai reci temperaturi: -67,8 de grade Celsius.

Mai multe regiuni din nordul Rusiei, inclusiv zone din Iakutia de la Oceanul Arctic, s-au confruntat cu un val de căldură în ultimele săptămâni.

Satele din tundră – peisaj caracteristic zonei Arctice cu iarbă şi copaci pitici – se confruntă cu mari incendii de pădure.

Potrivit lui Vilfand, creşterea temperaturilor în Extremul Nord este cauzată de schimbările climatice şi de o evoluţie a circulaţiei atmosferice, cu anti-cicloni polari mai frecvenţi generând vreme însorită.

Vara, absenţa norilor cauzată de aceşti anti-cicloni încălzeşte Arctica, a spus el.

Anterior, „meteorologii nu au observat deseori incendii periculoase în regiunile polare”, a afirmat Vilfand, subliniind o „situaţie surprinzătoare” cu anti-cicloni mult mai frecvenţi şi dificil de prevăzut.

„Aceasta este principala problemă şi una dintre consecinţele schimbărilor climatice”, a spus el.

Conform estimărilor oficiale, Rusia se încălzeşte de aproximativ 2,5 ori mai repede decât restul lumii, din cauza vastelor sale teritorii arctice.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre avantajele creşterii temperaturilor pentru deschiderea de noi rute navigabile în Extremul Nord şi exploatarea mai uşoară a resurselor.

Însă schimbările climatice ameninţă de asemenea şi permafrostul, un sol permanent îngheţat, care acoperă 65% din suprafaţa Rusiei şi pe care sunt construite numeroase infrastructuri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X