Angela Merkel cere UE să se pregătească pentru un eventual eşec al negocierilor cu Londra privind relaţia post-Brexit

Autor: , in Externe / 1 iulie, 2020, 21:31

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut miercuri Uniunii Europene să se pregătească pentru un eventual eşec al negocierilor cu Londra privind relaţia post-Brexit, întrucât până în prezent s-au făcut progrese „foarte limitate” la aceste tratative, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Voi continua să sper la o soluţie bună, dar noi, în UE, trebuie să ne pregătim pentru cazul în care un acord nu va fi încheiat”, a afirmat Merkel la Berlin în faţa Camerei Deputaţilor, în prima zi a preşedinţiei germane a Consiliului UE.

„Am convenit cu Marea Britanie să intensificăm discuţiile pentru a încheia în august o înţelegere care să fie ratificată până la sfârşitul anului”, dar UE „trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca o înţelegere să nu se materializeze”, a adăugat ea, după ce sâmbătă a estimat că Regatul Unit va trebui să-şi „asume consecinţele” unei relaţii economice mai puţin puternice cu UE după Brexit.

„Dacă Regatul Unit nu doreşte o reglementare comparabilă celei europene în materie de mediu, de piaţă a muncii sau de norme sociale, relaţiile noastre vor pierde în intensitate”, a insistat şefa guvernului german.

Bruxelles-ul şi Londra au început luni un program intens de negociere preconizat să dureze cinci săptămâni, cu voinţa comună de a avansa la aceste discuţii astfel încât să se evite un „no deal” potenţial dezastruos.

Principalele divergenţe privesc solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote şi taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, aşa-numitul „level playing field”, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, şi dosarul pescuitului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X