„Copiii mor, iar Guvernul tace”. Mai mulți părinți au protestat, cerând redeschiderea grădinițelor (VIDEO)

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 1 iulie, 2020, 11:05

În această dimineață a fost organizat un protest în fața intrării în Guvern de pe strada Pușkin, cerând să fie redeschise grădinițele, făcând referire și la decesul fetiței de 5 ani care a decedat după ce a căzut un dulap peste ea, fiind singură acasă, din motiv că părinții erau la muncă.

Cei prezenți la protest, au venit cu pancarde și slogane, cerând redeschiderea grădinițelor, din motiv că părinții nu au posibilitate să meargă la serviciu, neavând în grija cui să-și lase copiii.

„Deja de 4 luni nu activează grădinițele. Dar, cel mai grav este că autoritățile nu și-au asumat grija pentru cei 150.000 de copii care din data de 11 martie au fost trimiși acasă. Chiar dacă părinții au fost înțelegători în perioada stării de urgență care a fost până la 15 mai, și-au luat concedii din cont propriu sau parțial achitate. În schimb au sperat că după 15 mai situația se va remedia. Însă nu a fost să fie”, a declarat Ala Revenco, director executiv Asociația Părinților Solidari.

La protest, Ala Revenco a menționat că de fiecare dată când merge vorba de redeschiderea instituțiilor de învățământ, abordarea e diferită de atunci când se decide redeschiderea instituțiilor publice.

Aceasta este de părere că după redeschiderea grădinițelor, oricum vor fi cazuri de infectare, însă, părinții chiar nu mai au soluții.

Mai mulți părinți s-au alăturat organizației „Părinții solidari” și au protestat în fața Guvernului.

La protest, autortățile au fost acuzate că nu vin cu măsuri concrete în acest și nu răspund solicitărilor anunțate și prezentate de mai mulți părinți.

Vezi și: „Ținem copiii acasă și HoReCa e închisă, dar Piața Centrală e redeschisă? Chestie politică”. Stratulat consideră că piețele sunt cele mai periculoase (VIDEO)

Părinții au reiterat solicitările care au fost enumerate într-o petiție la începutul lunii iunie, solicitând redeschiderea grădinițelor.

Prin intermediul petiției, părinții au solicitat:

1. Elaborarea unui protocol clar privind redeschiderea și funcționarea grădinițelor în perioada de pandemie și post-pandemie;

2. Redeschiderea instituțiilor preșcolare, cu condiții de maximă siguranță pentru copii și angajații grădinițelor.

3. Adoptarea următoarelor prevederi legale:

– privind identificarea resurselor financiare pentru acordarea de indemnizații/suport financiar, în mărime de cel puțin 50 % din salariu, pentru părinții cu copii de vîrstă preșcolară, pe toată perioada nefuncționării grădinițelor (din 11 martie 2020);

– privind păstrarea locului de muncă pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară, în condițiile nefuncționării instituțiilor preșcolare;

– privind acordarea de suport financiar echivalent cu coșul minim de consum pentru părinții cu copii preșcolari, care și-au pierdut locul de muncă, pentru toată perioada de declarare a stării de urgență, cât și post stare de urgență, până la redeschiderea instituțiilor preșcolare.

Zilele trecute, directorul ANSP, Nicolae Furtună, a declarat că criteriul de bază pentru redeschiderea grădinițelor va fi situația epidemiologică și parametrii epidemiologici care o caracterizează.

La sfârșitul lunii mai, premierul Ion Chicu a precizat că „grădinițele își vor relua activitatea în ultimul rând”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X