Iurie Reniță contestă ordonanța PA pe cazul „kuliokul”: „Bănuiesc că procurorul general face jocul politic al lui Dodon și PSRM”

Autor: , in Politic / 1 iulie, 2020, 12:16

Deputatul Iurie Reniță anunță că va contesta ordonanța Procuraturii Anticorupție de a nu iniția urmărire penală pe cazul înregistrărilor video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani.

Reniță acuză că Procuratura ar mușamaliza cazul și că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ar face „jocul politic al lui Igor Dodon și PSRM”. Deputatul afirmă că procurorii nu au audiat-o pe femeia care apare în una din imaginile video și a au clarificat situația cu punga care se transmite pentru achitarea salariilor.

De asemena, Reniță spune că procurorii nu i-au audiat pe Constantin Botnari și Corneliu Furculiță, despre care ar fi vorbit în înregistrări Dodon și Plahotniuc.

„Clasarea intempestivă a dosarului de maximă importanță socială și politică conduce la fireasca concluzie că Procuratura Generală și structurile sale specializate așa și n-au mai reușit să se debaraseze de influența nefastă a factorilor politici decizional, astfel cum poate fi catalogată rapiditatea de a absolvit pe Igor Dodon precum și pe ceilalți protagoniștii din secvențe le video de vreo bănuială rezonabilă că nu au fost implicați în acte reale de corupție și de trădare de patrie”, susține parlamentarul.

Comentând ordonanța Procuraturii de a nu iniția urmărire penală pe cazul înregistrărilor video, Rinită acuză Procuratura de duplicitate.

„Care prevedere constituțională sau care cadru legal și regulatoriu îi permite Procuraturii Generale să facă comentarii și declarații politice, cine o abilitează – președintele Dodon, președintele Parlamentului Greceanâi sau prim-ministrul Chicu? Atunci cum rămâne cu respectarea necondiționată a Constituției, a Legii cu privire la Procuratură, a separării puterilor în stat și a altor acte legislative relevante?”, întreabă parlamentarul.

Iurie Reniță spune că, dacă Procuratura nu va anula ordonanța și nu va investiga cazul, va apela la instituțiile internaționale.

Amintim că la 24 iunie, Procuratura Anticorupție anunța că a examinat denunțul depus de Andrei Năstase și adresarea lui Iurie Reniță prin care cereau investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani, și că a dispun neînceperea urmăririi penale pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

Cei de la Procuratura Generală susțin că pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, în cadrul acestui proces penal, ambii denunțători – Andrei Năstase și Iurie Reniță – au fost audiați. Cei de la Procuratură spuneau că nu și-au găsit confirmarea nici „alegațiile deputatului Lilian Carp, potrivit căruia, Procuratura Anticorupție ar fi deținut de mai mult timp un stick cu înregistrări video, care au constituit obiectului de investigație a prezentului proces penal”.

„În rezultatul examinării materialelor acumulate în cadrul procesului penal, s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni”, menționează reprezentanții Procuraturii Generale.

În nota informativă a Procuraturii Generale se mai menționează că, în cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, la moment, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X