Promisiunile lui Dodon, îndeplinite de Guvern: Executivul și-a angajat răspunderea pentru 4 proiecte, mărind deficitul bugetar cu peste 1,2 miliarde de lei

Autor: , in Politic / Populare / 1 iulie, 2020, 15:58

Guvernul și-a angajat răspunderea pentru 4 proiecte, referitoare la un șir de modificări în legile bugetare anuale. Modificările presupun majorarea veniturilor bugetului de stat cu 52,4 milioane lei, în special din contul majorării defalcărilor cu 33,9 milioane lei de la întreprinderile de stat și societățile pe acțiuni cu participarea statului și a donațiilor pentru susținerea bugetului.

Astfel, cheltuielile bugetului de stat vor fi majorate cu 1.273 milioane lei.

Promisiunile lui Dodon, îndeplinite de Guvern

Principalele majorări vor fi pentru transferul a 469,6 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) în legătura cu achitarea a 700 lei la circa 660 mii pensionari cu venitul mai mic de 3000 lei lunar (466,3 milioane lei) și pentru plata îndemnizațiilor pentru urmașii a 64 de cadre medicale decedate, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 (3,3 milioane lei). Ambele idei au fost vociferate de curând de președintele Igor Dodon.

Alte 428 milioane lei vor fi transferate la Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM).

Tot cum a anunțat Dodon, de la 1 septembrie, 362,5 milioane lei vor merge pentru majorarea salariilor cadrelor medicale cu 30%, pentru 4 luni, pentru aproximativ 42.918 unități de personal ocupat sau 38.793 angajați, inclusiv 1.130 șoferi de pe ambulante.

– 65,5 milioane lei vor fi direcționate spre majorarea cheltuielilor CNAMUP, pentru sporuri la salarii (50% din salariul de bază) la cca 4 501 unități de personal ocupat sau 3 766 angajați și asigurarea cheltuielilor curente.

– 106 milioane lei din contul soldului FAOAM vor fi alocate pentru acoperirea sporurilor de 100% la salariul de bază pentru personalul medical al spitalelor pentru aproximativ 4 102 angajați.

– 175 milioane lei vor fi alocate pentru acoperirea insuficienței la cheltuieli de personal și pentru a majora cu 30% salariile cadrelor medicale din instituțiile finanțate de la bugetul de stat și bugetele locale începând cu 1 septembrie 2020.

– 40 milioane lei vor merge pentru majorarea salariilor a cca 4 500 angajați și 135 milioane lei pentru compensarea insuficienței la cheltuieli de personal în instituții de învățământ general.

Modificările aprobate de Executiv prevăd suplimentarea cu 100 milioane lei a Fondului de susținere a producătorilor agricoli; alocarea a 50 milioane lei pentru dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale sub formă de 16 platforme industriale; alocarea a 20 milioane lei pentru prestații sociale pentru implementarea Programului de stat „Prima casă”; alocarea a 1 milion de lei pentru contractarea serviciilor de audit extern în cadrul Consiliului Concurenței și Consiliului Coordonator al Audiovizualului; alocarea a 4 milioane lei pentru contractarea serviciilor de scanare (S2 Global) pentru Serviciul Vamal, și altele.

În consecință deficitul bugetului public național va constitui 17,534,5 milioane lei, în creștere cu 1.327,3 milioane lei, sau 8,5% din PIB.

Deputat PAS: Nu sunt prezenți 51 de deputați – proiectele nu se consideră adoptate

Deputatul fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco, amintește că angajarea răspunderii poate avea loc exclusiv în cadrul unei ședințe plenare a Parlamentului.

„Ședință plenară înseamnă prezența a cel puțin 51 de deputați. Nu sunt prezenți 51 de deputați – proiectele nu se consideră adoptate”, comentează Litvinenco.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X