Foto: lifespan.org

Anul 2020 este unul deloc ușor pentru toți, însă, părinții au fost una dintre categoriile cele mai afectate de efectele pandemiei COVID-19. Din luna martie și până în prezent, mulți părinți au fost nevoiți să își mute biroul acasă, unde au avut și rolul de profesor sau educator de grădiniță. Deși au cerut în repetate rânduri, inclusiv prin proteste, redeschiderea grădinițelor, nimeni nu știe când se va întâmpla asta. Între timp, oamenii legii înregistrează tot mai multe cazuri în care copiii, lăsați singuri acasă de părinții nevoiți sau dornici de a merge la muncă, se accidentează grav sau chiar mor.

La mijlocul lunii iunie, în doar o săptămână, au fost înregistrate trei cazuri de cădere a copiilor de la ferestrele blocurilor de locuit. Din fericire, micuții au avut nevoie de îngrijiri medicale, nefiind înregistrat niciun deces. Săptămâna trecută, însă, o fetiță de 5 ani din Chișinău, lăsată acasă de părinţii plecaţi la muncă, a murit strivită de un dulap.

Tragedia fetiței strivite de dulap scoate în evidență drama prin care trec zilnic mii de părinți nevoiți să își lase copiii singuri acasă, pentru a merge la muncă. Dincolo de riscul major de a-ți lăsa copilul singur în casă, există o serie de alte pericole care amenință copiii în timpul verii și care în cele trei luni estivale ale anului trecut au provocat decesul a 25 de copii.

Cotidianul.md a realizat statistica celor mai crunte pericole ale verii pentru copii și vă prezintă recomandările specialiștilor pentru a vă proteja micuții de ele.

Școlile și grădinițele din Republica Moldova au fost închise în data de 11 martie, din cauza riscului de răspândire a COVID-19.

Zilele trecute, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spunea că criteriul de bază pentru redeschiderea grădinițelor va fi situația epidemiologică și parametrii epidemiologici care o caracterizează. Acesta mai spune că reprezentanții Ministerului Educației sunt cei care vor lua decizia finală cu privire la redeschiderea unităţilor de educaţie timpurie doar după ce vor fi dotate cu necesarul funcționării optime.

La 28 iunie curent, mai mulți părinți din municipiul Bălți au cerut autorităților să găsească soluții în privința familiilor cu copii de grădiniță. Totodată, a fost lansată o petiție prin care semnalează problema încălcării dreptului la educație.

Miercuri, 1 iulie, reprezentanții Asociației „Părinții solidari” și zeci de părinți au organizat un protest în fața intrării în Guvern de pe strada Pușkin, cerând să fie redeschise grădinițele, făcând referire și la decesul fetiței de 5 ani care a murit după ce a căzut un dulap peste ea, fiind singură acasă, din motiv că părinții erau la muncă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here