Foto: Cotidianul

Președintele Igor Dodon susține că ar fi o idee bună ca să devină legală baza clandestină de producere a elicopterelor într-o localitate din raionul Criuleni a cărei marfă urma să ajungă în țări CSI. Astfel, țara noastră ar putea obține bani, crede șeful statului.

Dodon a comentat vineri, pe vlogul său, cazul celor peste zece elicoptere produse în condiții clandestine la Criuleni.

„Unii agenți economici m-au sunat și m-au rugat să le dau adresele și contactele lor (n.r: cei care produc elicoptere), că vrem să le luăm la noi la lucru. Apropo, e o idee bună. Eu înțeleg că au încălcat legislația și trebuie să răspundă, dar nu e o idee rea, băieții într-adevăr sunt foarte talentați”,a declarat Dodon.

Șeful statului este de părere că în cazul în care activitatea celor care produc elicoptere va fi legalizată, atunci Republica Moldova ar putea obține bani.

„Poate ar fi cazul să le dăm o posibilitate să activeze legal. Nu cred că Republica Moldova va avea de pierdut dacă va fi o țară care produce elicoptere.Dacă ei au reușit să facă acest lucru clandestin, haideți să le permitem să lucreze legal și să obținem bani pentru aceasta. O să avem bani în bugetul de stat și o să ridicăm imaginea Republicii Moldova. Mi se pare că băieții sunt bravo pentru că au avut așa inițiativă”, a propus șeful statului.

În opinia lui Dodon, pentru ilegalități trebuie să fie penalizați cei care dețin baza clandestină, însă anunță că se va implica în acest dosar.

„O să rog organele să nu fie atât de dure și să treacă la activitate legală cei care au produs clandestin elicopterele”, a conchis președintele țării.

Menționăm că, pe parcursul urmăririi penale, a fost stabilit că în locația vizată de dosarul investigat, pe parcursul a peste 5 ani, în mod sistematic, se prezentau la muncă circa 10 persoane. Acestea erau transportate din regiunea transnistreană și munceau pe parcursul întregii săptămâni acolo.

Procuratura a anunțat că cinci persoane reținute la 30 iunie în dosarul elicopterelor fabricate în Criuleni au fost scoase de sub urmărire penală, întrucât procurorii au ajuns la concluzia că aceștia nu au avut vreun rol infracțional.

La această etapă, procurorii anunță că urmărirea penală se focusează pe acțiunile infracționale ale altor trei persoane, iar din punct de vedere al acumulării probatoriului, vor fi dispuse un șir de expertize – tehnico-aeronautică, merceologică, informatică, precum și urmează a fi analizate toate actele (schițe, planuri și alte documente) – în vederea investigării faptei și nu a persoanelor (la moment, nicio persoană nu se află în detenție).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here