Exemplu pentru Furtună: Cum a „irosit” Georgia aproape 15 mii de teste la COVID-19 pentru a depista 0,17% pozitive

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 3 iulie, 2020, 13:11

Șeful ANSP, Nicolae Furtună, declara vinerea trecută, exact cu o săptămână în urmă, că Republica Moldova nu are de ce să preleveze mai multe probe la COVID-19, deoarece asta ar însemna „irosire” de teste și „sufocarea laboratoarelor”. Tot atunci el, dădea drept exemplu de testare Georgia, menționând că această țară „respectă strict definiția de caz și sistemul nu este umflat cu cazuri asimptomatice”.

Am demonstrat săptămâna trecută că pentru Georgia, „respectarea strictă a definiției de caz” înseamnă 8 mii de teste în 3 zile, dintre care doar 8 pozitive, adică o incidență de sub 0,1%. În aceeași perioadă, Republica Moldova înregistra 1.090 de cazuri efectuând 4.322 de teste. Incidența celor pozitive era astfel de peste 25% sau de 250 de ori mai mare decât în Georgia.

Am așteptat o săptămână pentru a vedea cum au decurs lucrurile în Georgia și Republica Moldova, iar analiza arată încă o dată de ce statul caucazian este un exemplu mondial de cum se gestionează criza pandemică, iar Republica Moldova a ajuns să fie lider european la infectări deja trei săptămâni consecutiv. 

Așadar, în acest interval de timp, Georgia a efectuat un total de 14.861 de teste, dintre care pozitive s-au dovedit a fi doar 26. Mai bine de jumătate dintre acestea îi vizează însă pe șoferii de camioane care fac curse în afara țării, deci sunt cazuri de import, asta demonstrând că virusul este practic extirpat pe teritoriu georgian. Incidența testelor pozitive în ultima săptămâna este astfel de 0,17%.

Până astăzi, Georgia, la o populație de 3,73 de milioane de locuitori, a efectuat un total de 113.167 de teste, dintre care s-au dovedit a fi pozitive 943, adică o incidență de 0,83%

În același timp, în ultima săptămână, Republica Moldova a efectuat 8.651 de teste, dintre care pozitive s-au dovedit a fi 1.697. Incidența celor pozitive este astfel de 19,61%, adică de peste 115 ori mai mare decât în Georgia.

La o populație de 3,5 milioane de locuitori, Moldova a ajuns la 17.150 de de infectări, adică de 18 ori mai multe decât Georgia. Incidența totală testelor pozitive în țara noastră este de 22%, adică de 26 de ori mai mare decât în Georgia.

În Georgia numărul deceselor din cauza COVID-19  a ajuns la 15, în Moldova deja a depășit 560.

Georgia este una dintre cele 14 țări ale lumii care are acces liber în UE, fiind considerată o zonă verde de COVID-19, în timp ce Republica Moldova rămâne în zona roșie.

În final, nu putem decât să-l cităm din nou pe Nicolae Furtună: „Dar uitați-vă ce face Georgia, care respectă strict definiția de caz și sistemul nu este umflat cu cazuri asimptomatice”. 

Și să amintim că Moldova, cu 22%, are de departe cea mai mare incidență a testelor pozitive din Europa, unde media deja a coborât la 7%.

Și să mai spunem, încă o dată, că statele europene au dovedit că testarea suficientă și la timp poate învinge pandemia, așa cum s-a întâmplat deja în țările baltice, Slovenia, Slovacia, Croația, Islanda, sau e aproape s-o învingă, cum se întâmplă chiar și în Italia și majoritatea statelor mari.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X