Foto: border.gov.md

Acțiunile pretins ilegale ale unor actuali și ex-funcționari ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) din punctul de trecere a frontierei Leușeni au fost documentate de ofițerii Serviciului Protecție Internă şi Anticorupție (SPIA), în colaborare cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii din cadrul Procuraturii raionului Hâncești.

Funcționarii Poliției de Forntieră sunt acuzați că profitând de situația de serviciu, ar fi introdus atât din interes material, cât și în interesul altor persoane, informații false în sistemul informațional al IGPF.

În speță, funcționarii IGPF ar fi utilizat ilegal datele unor cetățeni străini la introducerea în sistemul informațional a mijloacelor de transport plasate în regim vamal temporar pentru a fi ulterior utilizate de posesorii de facto.

Pe faptul dat, a fost inițiată cauza penală pentru fals în acte publice.

Prin urmare, la data de 30 iunie 2020, a fost reținut unul din polițiștii implicați în schema ilicită, care ulterior și-a recunoscut vina.

În consecinţă, dacă va fi găsit vinovat, făptuitorul riscă amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau închisoare de până la 2 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Totodată, în cadrul urmăririi penale, conform declarațiilor funcționarilor IGPF, ar mai exista scheme similare realizate de alți funcționari IGPF în complicitate cu angajați ai altor instituții de stat.

În continuare, sunt efectuate acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii întru elucidarea tuturor circumstanţelor cu referire la caz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here