vineri, iulie 3, 2020


Reguli noi pentru cei care vor să călătorească în România. Moldovenii, obligați în continuare să stea în carantină

Autor: , in Actualitate COVID-19 Social , - 17:21

Moldovenii care vor să călătorească în România vor fi nevoiți, în continuare, să petreacă 14 zile în autoizolare, după ce ajung pe teritoriul acestei țări. Se întâmplă după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri Hotărârea nr. 33, stabilind noi criterii de exceptare de la măsurile de izolare/carantină aplicate persoanelor care sosesc în România din țările membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, precum și aprobarea listei țărilor terțe pentru care se aplică exceptarea.

În continuare, Republica Moldova nu este inclusă în lista ţărilor din zona verde de coronavirus. De asemenea, cetățenii moldoveni nu intră în categoria celor care sunt exceptați de la obligațiunea de a se autoizola pentru 14 zile odată ajunși în România.

Persoanele care sosesc în România din statele membre UE și ale Spațiului Economic European sunt exceptate de la măsurile de izolare/carantină dacă rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori din țara respectivă este mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară, potrivit Hotărârii nr. 33, publicată de Grupul de Comunicare Strategică.

De menționat că, în ultimele 14 zile în Republica Moldova au fost înregistrate 4.891 de cazuri de infectare cu COVID-19.

În același timp, România a înregistrat 4.452 de noi cazuri de infectare cu COVID-19. Populația României este însă de circa 5,5 ori mai mare decât cea a Republicii Moldova.

În baza acestui criteriu, Institutul National de Sănătate Publică stabilește lista țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care persoanele care sosesc în România din acestea sunt exceptate de la măsurile de izolare/carantină pe care o supune aprobării Comitetului Național pentru Situații de Urgență, scrie Digi24.

Lista se actualizează săptămânal, în fiecare zi de luni, de către Institutul National de Sănătate Publică, se aprobă de Comitetului Național pentru Situații de Urgență și se publicată pe site-ul www.insp.gov.ro.

În adoptarea Hotărârii CNSU numărul 33 din 2 iulie s-a ținut cont de recomandarea Consiliului Uniunii Europene cu numărul 2020/0134 (NLE) privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE, dar și de recomandările formulate prin Hotărârea nr. 20 din 01.07.2020, a Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *