„Pro Moldova” a sesizat Curtea Constituțională în cazul deputatului Ștefan Gațcan

Autor: , in Actualitate / Politic / 4 iulie, 2020, 14:58

Partidul „Pro Moldova” a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) în care a solicitat Înaltei Curți să se expună pe marginea independenței mandatului de deputat, în contextul cazului ce îl vizează pe deputatul Ștefan Gațcan.

Sesizarea a fost depusă de deputatul Sergiu Sîrbu, care a explicat că Înalta Curte este solicitată să verifice în regim de urgență acest caz în ceea ce ține de independența mandatului de deputat.

„Sesizăm Curtea Constituțională în privința cazului lui Ștefan Gațcan și vom cere înaltei Curți să verifice, în regim de urgență, acest caz. Solicităm să verifice ceea ce ține de independența mandatului de deputat, ce ține de exercitarea de presiuni față de deputatul Ștefan Gațcan pentru a renunța la mandat. Vom solicita Curții să ne spună dacă un deputat este în serviciul poporului sau a unui partid și este o simplă marfă a unui partid”, a spus Sîrbu cu referire la declarațiile liderului de onoare a PDM, Dumitru Diacov, cum că „socialiștii și-au apărat marfa”.

Procuratura Generală a anunțat vineri, 3 iulie, că a recepționat, joi, 2 iunie, plângerea deputatului Ștefan Gațcan privind pretinsele presiuni și intimidări din partea anumitor persoane pentru a-l determina să renunțe la mandat.

În baza plângerii deputatului, dar și a demersului Partidului Pro Moldova, Procuratura Generală a declanșat azi un proces-penal în care urmează a fi stabilite toate circumstanțele cazului.

Amintim că în ziua de miercuri, 1 iulie, deputații socialiști l-ar fi sechestrat pe Ganțan, în timp ce acesta se afla pe holul Parlamentului, și l-ar fi presat să își depună mandatul.

Liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a fost cel care a anunțat pe Facebook că Gațcan renunță la mandatul de deputat, atașând și o cerere semnată de acesta.

După ce nu a fost văzut toată ziua de miercuri, Gațcan a reapărut pe online prin intermediul unei declarații video făcută într-o podgorie, în jurul orei 17:00, imaginile fiind postate pe pagina sa de Facebook din campania electorală. Gațcan purta mască de protecție pe față.

În seara zilei de miercuri, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, primarul de Bălți Renato Usatîi a declarat că deputatul a fost scos din Republica Moldova, după ce asupra sa ar fi fost aplicată inclusiv forța fizică.

Informația privind părăsirea Republicii Moldova de către Gațcan a fost la scurt timp confirmată de către Poliția de Frontieră.

Joi seara, pe Facebook a apărut un nou video, în care Ștefan Gațcan anunță că e bine, dar se află într-o etapă de reabilitare psiho-emoțională.

Vizibil că citește de undeva, Gațcan a spus că benevol a renunțat la mandatul de deputat. Și de această dată, deputat mască de protecție deși filmarea este realizată în încăpere închisă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X