Foto: basf.ro

Pandemia de coronavirus a făcut ca Republica Moldova să fie blocată pentru majoritatea statelor lumii tocmai în sezonul estival, cel mai potrivit pentru turism. În prezent, țara noastră rămâne în zona roșie a pandemiei, cu un număr foarte ridicat de infectări, fapt ce a determinat majoritatea statelor europene să interzică accesul liber pe teritoriul lor pentru cetățenii moldoveni. În aceste condiții, suntem nevoiți să ne reorientăm, iar de multe ori am putea descoperi destinații foarte interesante, la o distanță destul de mică de capitală, unde ne putem petrece câteva ore sau chiar zile într-o atmosferă foarte plăcută.

Vom face un tur al unor vinării aflate în apropiere de capitală și care nu sunt atât de cunoscute precum galeriile de la Cricova sau Mileștii Meci, care ne-au dus faima în întreaga lume, dar care merită, cu siguranță, a fi vizitate.

Chateau Vartely

Chateau Vartely este situată la periferia orașului Orhei, la aproximativ 40 de km de capitală. Oferă tururi în cramele sale, dispune de un restaurant cu bucate tradiționale, dar și meniu european.

Gama de vinuri este una variată, Chateau Vartely producând inclusiv vinuri cu indicație protejată. Acestea sunt realizate din roada de pe podgorii atât din centrul cât și în sudul Republicii Moldova.

Chateau Vartely oferă și cazare în trei vile construite conform stilului arhitectural tradițional moldovenesc. Ele respectă tradițiile turistice din Nordul, Centrul și Sudul Republicii Moldova.

Vinăria poate fi vizitată zilnic între orele 10:00 și 23:00, dar pentru a beneficia de un tur ghidat trebuie să faceți o rezervare în prealabil.

Asconi

Vinăria Asconi se află la mai puțin de 40 de km de capitală, în satul Puhoi din raionul Ialoveni. Oferă tururi ghidate în cramele sale, iar restaurantul său care dispune de o gamă variată de bucate tradiționale este apreciat, în special, pentru plăcintele moldovenești.

Dispune de o gamă variată de vinuri, bazată pe soiuri clasice franceze precum Cabernet-Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon-Blanc și Muscat. De asemenea, podgoriile de aproximativ 500 de hectare, situate în zona de centru a Republicii Moldova, conțin și soiuri tradiționale, precum Fetească Albă și Fetească Neagră.

Vinăria pune la dispoziția vizitatorilor săi și cazare mai multe căsuțe rustice, acoperite cu stuf, construite în stil tradițional.

Epoca de Piatră/Pivnițele Brănești

Pivnițele Brănești se află la o distanță de mai puțin de 40 de km de Chișinău, în localitatea cu același nume din raionul Orhei, situată în apropierea complexului muzeal Orheiul Vechi.

Vinăria Brănești este amplasată într-o mină de calcar, veche de peste 400 de ani, ale cărei galerii se întind pe 75 km. Întreaga construcție are cel puțin 60 de metri adâncime, asigurând o temperatură constantă de 12-14 grade pe tot parcursul anului. Tururile ghidate sunt disponibile doar prin rezervarea prealabilă.

Special este restaurantul Epoca de Piatră, deschis tot într-o mină de calcar, care pune la dispoziție bucate tradiționale și europene, precum și mai multe vinuri produse din roada de pe podgoriile situate în zona de centru a Republicii Moldova. Restaurantul este deschis de miercuri până duminică.

Castel Mimi

Vinăria Mimi este situată la 40 de km de Chișinău, în localitatea Bulboaca din raionul Anenii Noi. Special este Castelul Mimi, construit în anul 1901 și renovat recent.

Castelul cu cramele sale poate fi vizitat în cadrul unui tur ghidat, iar restaurantul oferă atât bucate tradiționale cât și europene, în special bucătărie franceză. Gama de vinuri este una variată, soiurile de viță de vie tradiționale și europene fiind recoltate de pe podgorii situate în zona de Centru.

Pentru vizitatori este disponibilă și cazarea în 7 căsuțe din piatră, construite în stil italian, care au acces și la o piscină.

Vinăria Poiana

Vinăria Poiana se află la 35 de km de Chișinău, în codrii care împrejmuiesc traseul Chișinău-Leușeni.

Vinăria oferă tururi ghidate în cramele sale, cu rezervare în prealabil și dispune de un restaurant cu meniu tradițional și european. Vinurile Poiana sunt realizate din recolte de pe podgoriile din apropiere.

Poiana pune la dispoziția vizitatorilor săi și o agropensiune cu 5 camere unde vă puteți caza.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here