Kremlinul susține că informaţiile despre o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina sunt „o prostie absolută”

Autor: , in Externe / 6 iulie, 2020, 20:55

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezminţit luni informaţiile apărute în ultimele zile în media ucrainene că Rusia s-ar pregăti să invadeze teritoriul Ucrainei pentru a obţine acces la surse de apă pentru a alimenta Crimeea, informează agenţia de stat rusă TASS, citată de Agerpres.

„Este o prostie absolută şi o escaladare artificială a isteriei antiruseşti în Ucraina, care în niciun caz nu ajută la rezolvarea situaţiei din sud-estul Ucrainei” (Donbas), a declarat Peskov într-o conferinţă de presă luni, întrebat dacă Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze sudul Ucrainei dinspre Crimeea pentru ca peninsula să poată avea acces la apa din râul Nipru.

Anterior, comandantul marinei militare ucrainene, contraamiralul Aleksei Neijpapa, a declarat că Ucraina îşi consolidează flota militară şi se pregăteşte pentru o eventuală confruntare maritimă pe scară largă cu Rusia, notează TASS, citând ziarul ucrainean Dumskaia.net.

El a numit începutul reabilitării Canalului Crimeea-Nord dinspre Federaţia Rusă drept un posibil semnal de alarmă că situaţia s-ar putea deteriora. „De îndată ce vom fi siguri că s-au început lucrările de reconstrucţie a canalului în Crimeea, când vor începe să se scurgă aici resurse financiare trimise de Imperiul rus (da, eu numesc aşa Rusia), acesta va fi un semnal clar că Moscova se pregăteşte de o confruntare pe scară largă. Şi atunci va trebui să răspundem provocării”, a declarat Neijpapa într-un interviu acordat în weekend publicaţiei ucrainene Dumskaia.net cu ocazia marcării la 5 iulie a Zilei Marinei ucrainene.

Într-un interviu recent, Ben Hodges, general american în rezervă şi fost şef al armatei SUA în Europa, nu a exclus ca, în septembrie, sub pretextul unei „crize umanitare”, Kremlinul să întreprindă o invazie militară în regiunea Herson din cauza secetei şi a penuriei grave de apă în Crimeea, conform mass-media ucrainene.

Comentând această declaraţie, vicepremierul ucrainean pe probleme de reintegrare a teritoriilor temporar ocupate, Oleksi Reznikov, a subliniat în cadrul unei dezbateri organizate sub auspiciile Atlantic Council că armata ucraineană este pregătită să dea o ripostă în cazul în care va exista o încălcare a liniei de contact, care trece prin regiunea Herson.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X