Scandalul de la Orheiland. Poliția: Se încalcă abuziv legea, iar organizatorii vor fi atrași la răspundere (VIDEO)

Autor: , in COVID-19 / Social / 6 iulie, 2020, 09:16

După ce parcul de distracții „Orheiland” a fost redeschis, în ciuda avertismentelor autorităților că parcul de distracții se poate transforma într-un focar de infectare cu COVID-19, Poliția anunță că organizatorii vor fi atrași la răspundere în modul stabilit de lege.

Inspectoratul General al Poliției constată faptul că unii politicieni și reprezentanți ai administrației publice locale, dar și unii agenți economici din raionul Orhei încalcă abuziv legea, instigă cetățenii la nerespectarea măsurilor de protecție, chemând oamenii la încălcarea normelor de profilaxie și supun riscului viața și sănătatea oamenilor.

„Chiar dacă Hotărârea nr.17/2020, pct.5 a Comisiei Naționale admite posibilitatea întrunirilor de maxim 50 de persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție anti – COVID și completarea fișei epidemiologice, ieri, peste 150 de participați la o acțiune de protest organizată la Orhei, au fost supuși riscului de infectare cu COVID-19”, se arată într-o notă informativă a Poliției.

În acest context, Poliția anunță că documentează toate acțiunile, prin care au fost admise încălcări ale restricțiilor stabilite de cadrul normativ, iar persoanele responsabile/organizatorii vor fi atrași la răspundere în modul stabilit de lege.

„Menționăm că activitățile centrului de agrement – parcul de distracție „Orheiland” nu au fost reluate și acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi luată o decizie de CNESP. La moment este permis accesul cetățenilor la plimbări în aer liber și alte activități care le permit păstrarea distanței sociale, dar, rămâne sistată activitatea utilajelor de distracții (tobogan, carusel, etc.) care nu oferă păstrarea unei distanțe sociale, fapt care supune copiii riscului de infectare”, precizează reprezentanții Poliției.

Cei de la Poliție menționează că exemplul adus societății, în care reprezentanții politici fac comparație între parcurile de distracții și cele publice, este unul absolut nepotrivit.

„Menționăm că în cele publice toate utilajele pentru distracții, care presupun aglomerații, nu funcționează în această perioadă, iar Poliția monitorizează aceste locații în permanență. La această oră, niciun parc de distracții din țară nu își desfășoară activitate”, se mai arată în nota informativă a Poliției.

Astfel, reprezentanții Poliției solicită cetățenilor să respecte măsurile impuse de Hotărârile Comisiei Naționale, iar administrațiilor publice locale și agenților economici, să se conformeze restricțiilor stabilite de autorități și să colaboreze cu organele de drept în interesul securității cetățenilor.

Amintim că, potrivit Hotărârii nr.17 din 23 iunie curent este interzisă aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane, precum și aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive și zone de agrement.

„Reiterăm că toate deciziile Comisiilor de sănătate publică la nivel local derivă din cele luate de CNESP și este obligator să fie în concordanță. Astfel, recomandăm comisiilor teritoriale și administrațiilor publice locale să asigure implementarea la nivel local a Hotărârilor emise de Comisia Națională, fără abateri de la normele legale”, au conchis cei de la Poliție.

Precizăm că, mai mulți deputați ai Partidului Șor, în frunte cu Marina Tauber, au organizat duminică o așa-zisă adunare a locuitorilor, la care s-ar fi decis redeschiderea parcului de distracții.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X