COVID-19: Moldova testează din ce în ce mai puțin. Ce se întâmplă în țări cu care ne putem compara ca populație

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 7 iulie, 2020, 19:08

Republica Moldova a înregistrat în ultimele zile o scădere a numărului de cazuri pozitive de COVID-19 depistate, dar asta și pentru că numărul de teste efectuate este din ce în ce mai mic, iar rata celor ce se dovedesc a fi pozitive se menține în jur 20%.

În ultimele 24 de ore, Moldova a înregistrat 235 de noi infectări, dar dintr-un total de 1.040 de teste efectuate. la un simplu calcul, rata celor pozitive este de 22,6%, una extrem de mare dacă ne-am raporta la media europeană.

Luni s-au înregistrat 92 de cazuri din 557 de teste efectuate, iar duminică au fost depistați pozitiv 142 de moldoveni din 835 testați – adică o medie de peste 17%. Sâmbătă au fost depistate pozitiv 227 e persoane din 1.326 testate, și în acest caz o rată de 17,1%.

Media testelor pozitive în ultimele 4 zile a fost de 18,5%, un sub cea generală, de aproape 22%, dar chiar și așa, de zeci sau chiar sute de ori mai mare decât incidența în unele state europene.

Spre exemplu Georgia, țară cu o populație de aproximativ 3,7 milione de cetățeni, destul de apropiată ca populație de Republica Moldova și pe care șeful ANSP Nicolae Furtună o dădea recent exemplu drept țară care „respect strict definiția de caz și sistemul nu este umflat cu cazuri asimptomatice”, a efectuat în ultimele 4 zile 12.147 de teste, dintre care pozitive s-au dovedit a fi doar 15.

Incidența în Georgia în această perioadă a fost astfel de 0,12%.

Lituania, țară cu o populație de aproape 3 milioane de locuitori, a efectuat în ultimele 4 zile 7.727 de teste, iar pozitive s-au dovedit a fi 16. Incidența celor pozitive a fost, astfel, de 0,2%.

În aceste condiții, în ultimele 4 zile Moldova a avut o incidență a testelor pozitive de 154 de ori mai mare decât în Georgia și de 92 de ori mai mare decât în Lituania.

Lituania a ajuns la un total de peste 444 de mii de teste, demarând testarea masivă încă din luna aprilie, în timp ce Georgia a depășit 125 de mii de teste efectuate. Cele două state testează masiv populația pentru a depista cât mai multe persoane infectate, a le izola și a preveni astfel apariția unui al doilea val al pandemiei.

Amintim că, per general, cu aproape 22%, Moldova are cea mai mare incidență a testelor pozitive din toată Europa.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X