Urgența plății celor 71 de milioane de lei pentru majorarea capitalului social al Arenei Chișinău nu există, susține deputatul PAS, Radu Marian. Comisia parlamentară de control al finanțelor publice a audiat marți un raport privind decizi recentă a Guvernului, după ce Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre cu privire la alocarea a peste 71,3 milioane de lei Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social.

Audieri la Comisia de control al finanțelor publice

Comisia de control al finanțelor publice a Parlamentului a audiat marți un raport privind decizia alocării mijloacelor financiare în sumă de până la 71306,2 mii lei Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională”.

Informația a fost prezentată de către reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Proprietății Publice, Ministerul Finanțelor.

Membrii Comisiei au solicitat informații suplimentare privind implementarea contractului de parteneriat public-privat pentru proiectarea şi construcția arenei polivalente de interes național (Arena Națională), inclusiv studiul de fezabilitate, lista responsabililor de negocierea contractului, riscurile existente în cadrul realizării proiectului, etc.

Deputatul Marian: Statul aruncă zeci de milioane de lei în contracte frauduloase

„În timp ce companiile nu primesc niciun ajutor de la stat, statul continuă să arunce zeci de milioane de lei în contracte frauduloase”, susține deputatul Radu Marian.

Parlamentarul spune că la audierea reprezentanților Arenei Naționale și Agenției Proprietăți Publice în Parlament s-a afirmat că pe lângă alte 202 milioane de lei deja plătiți din bugetul de stat pentru construcția arenei, contractul prevede că statul trebuie să mai plătească încă aproximativ 70 milioane de lei timp de 11 ani pentru a acoperi investițiile „partenerului” privat.

„Nu e clar despre ce „parteneriat” este vorba, atunci când statul își asumă absolut toate cheltuielile și încă mai oferă în gaj un teren de 59 de hectare în valoare de peste 400 milioane lei, în inima țării”, susține deputatul.

Acesta a enumerat câte motive pentru care statul nu trebuie să plătească cei 71 milioane de lei:

– Conform prevederilor contractuale, această sumă trebuie plătită doar după ce se confirmă finalizarea lucrărilor la Arenă. Agenția de Supraveghere Tehnică a depistat foarte multe încălcări în procesul de construcție, inclusiv încălcări esențiale în fundație. Nimeni nu știe, nici măcar statul, când această clădire poate fi dată în exploatare, întrucât încă există probleme cu conectarea la apă, canalizare sau electricitate.
– Există probleme mari și în construcția drumurilor de acces. Pentru a începe construcțiile, e necesară exproprierea unor terenuri private, iar asta se poate face doar prin Parlament. Când se va întâmpla asta, nimeni nu știe.
– Contractul prevede penalități esențiale aplicate investitorului privat pentru neexecutarea la timp a obiectului. Anterior, partenerul privat a garantat că va încheia lucrările la 14 octombrie 2019, însă suntem deja în iulie 2020 și lucrările încă continuă. Conform datelor oferite azi la ședință, penalitățile datorate statului se ridică la 2.8 milioane de euro (55 milioane lei).
– Partenerul privat a zis că nu va plăti aceste penalități pentru că vina pentru întârzieri aparține statului, care nu a asigurat conectarea la apă, canalizare, sau electricitate. Cine are dreptate aici, nu e clar!

„Iată un astfel de contract horror a fost semnat de oamenii lui Plahotniuc și tolerat de gruparea Dodon! Statul continuă să fie muls de bani și nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea”, a mai scris Radu Marian.

Potrivit lui, este evident că Arena Chișinău nu va fi dată în exploatare în 2020, iar urgența plății celor 71 de milioane de lei nu există.

„Salvarea economiei și locurilor de muncă este primordială în acest moment și statul trebuie să îndrepte toate resursele necesare către acest scop! Arena poate să mai aștepte până la anul!”, a adăugat deputatul PAS.

Citește și: (DOC) Guvernul alocă peste 71 milioane de lei pentru majorarea capitalului social al „Arenei Naționale”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here