Grindina din ultimele zile a adus mari pagube pentru agricultorii din câteva raioane central-sudice ale Republicii Moldova. Potrivit autorităților, pe lângă cele câteva sute de hectare agricole, au fost afectate și mai multe porțiuni de drum local, pe o lungime totală de 57 de km.

„Pe 5 și 7 iulie, ploile torențiale cu grindină au provocat pagube în 21 de localități din raioanele Hîncești, Ialoveni, Criuleni, Căușeni, Ștefan Vodă și UTA Găgăuzia. Au fost eteriorate mai multe porțiuni de drum local, de 57 km, au inundate 59 de gospodării, precum și fântâni și grădini. Grindina a afacetat 120 de hectare de livezi, 23 hectare de viță de vie și 30 de hectare de porumb”, a declarat ministrul de Interne, Pavel Voicu, la ședința de astăzi a Guvernului.

Potrivit oficialului, Poliția și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au intervenit imediat pentru lichidarea consecințelor, evacuând apele din gospodării, fântâni și grădini și făcând ca drumurile deteriorate să fie practicabile.

Totodată, Voicu a precizat că nu există riscuri de inundații cauzate de râurile Nistru și Prut, acolo unde apa a scăzut esențial.

„În raionul Ștefan Vodă au fost afectate în jur de 250 de hectare pomicole și viticole. Vorbim de afectări de la 10% la 90%. Spre regret, căderile masive de grindină au fost în zona care nu e protejată în prezent de sistemul antigrindină. Chiar să fi avut sistem antigrindină, nu ar fi fost posibil de protejat, pentru că grindina s-a format pe teritoriul Ucrainei și nu putem să interveni spre frontieră”, a declarat ministrul Agriculturii.

Ion Perju a afirmat că autoritățile preconizează să crească numărul de puncte rachetare antigrindină pentru raioanele Căușeni și Ștefan Vodă.

Chicu cere o nouă rectificare de buget: PAS să vnă cu propuneri

„Protejarea agricultorilor se face inclusiv prin asigurările în agricultură”, a intervenit Ion Chicu. Premierul a cerut ministrului Finanțelor să creeze un grup de lucru pentru a veni cu un proiect nou de rectificare a bugetului de stat pentru suplinirea fondului de intervenție, care să facă posibilă a alocarea suportului financiar pentru agricultori.

Ion Chicu nu a ezitat nici de această dată să se adreseze Partidului Acțiune și Solidaritate, după ce în ultimele zile a criticat-o pe Facebook pe lidera formațiunii, Maia Sandu.

„PAS să vină cu propuneri pentru rectificarea bugetului de stat. Dacă vor veni cu propuneri realiste și fondate, cred că putem accepta propunerile acestui partid”, a declarat Chicu, accentuând că Guvernul va continua să insiste pe angajarea răspunderii în fața Parlamentului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here