Foto simbol. Sursa: Parlamentul RM

Angajarea răspunderii Guvernului în fața Legislativului este un pretext în cadrul proiectului lui Igor Dodon de a bloca activitatea Parlamentului, care ar duce, drept consecință, la dizolvarea organului legislativ. De această părere este vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu.

„Despre asta au vorbit liderii fracțiunii recent, anunțând că acesta va fi primul decret semnat de Igor Dodon după realegere”, susține politicianul.

Potrivit lui, astăzi PSRM și-ar dori să închidă gura opoziției, iar mașinăria de propagandă are 2 instrumente: denigrarea ori sechestrare.

„Propaganda PSRM susține că ne-participarea deputaților din opoziție la ședința asumării de răspundere guvernamentală ar fi, Doamne ferește! o încălcare a Constituției, de parcă nu anume o asumare de răspundere a fost declarată neconstituțională (Hotărârea Curții Constituționale N.10 din 13.04.2020), ca urmare a nerespectării procedurilor. Este clar că denigrarea și manipularea sunt piesele uzuale ale unei „uzurpări târâtoare”, scrie Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Vom avea parlamentare în februarie-martie? Dodon: Trebuie să facem tot posibilul. Noul președinte va putea dizolva Parlamentul (VIDEO)

„În ajun de alegeri, Dodon are nevoie de un Guvern docil”

„Ar fi bine să realizăm că Igor Dodon are nevoie în ajun de scrutin de un guvern docil, care să-i furnizeze influența și bunurile pe care le va folosi în campanie, folosindu-se de sateliții săi politici pentru a i se asigura supraviețuirea, blocând acțiunile opoziției. Pentru a nu pierde puterea, alegerile parlamentare anticipate vor deveni scop în sine pentru Dodon, folosindu-se narațiunea „pierderii de reprezentativitate” a Parlamentului ca urmare a traseismului. De parcă trasiesmul s-a născut în politica din RM ieri”, mai scrie deputatul.

Potrivit lui Munteanu, Igor Dodon uită că anume el e produsul generic al traseismului politic, și că nu s-a împiedicat de traseism în legislativul trecut (până în 2019), în care sateliții săi actuali au recrutat armate de deputați să-și securizeze puterea.

„Moraliștii din ultima vreme nu vorbesc despre faptul că o parte din vina acestui traseism se află chiar în esența sistemului electoral mixt pe care PSRM și PD l-au votat cu veselie în 2017, în ciuda opiniilor critice ale Comisiei de la Veneția și a partidelor din opoziție”, a adăugat parlamentarul.

Igor Munteanu consideră că ultimele declarații anti-parlamentare ale șefului statului scot în evidență faptul că pentru el Parlamentul nu reprezintă suveranitatea poporului, ci un banal instrument politic, care trebuie să i se supună, iar dacă va considera necesar, el va dizolva Parlamentul cu prima ocazie, urmându-și proiectul de re-capturare a instituțiilor statului în scopul propriilor interese meschine.

„Asta-i lecția pe care a învățat-o plenar din desele sale vizite la Moscova. Și singura de altfel”, a menționat deputatul Platformei DA.

Acesta se așteaptă că joi, „prin reactivarea mandatului legat de deputatul Gațcan, PSRM va dori să-și revendice câștigul unui buget rectificat pe genunchi, adoptat prin angajare de răspundere, în beneficiul electoral al Președintelui Dodon, care nici nu ascunde acest lucru”.

„Bucuria lor nu va dura mult, sper eu. Efemeridele asumării de răspundere au picioare de lut, iar blocajele în funcționarea Parlamentului de către PSRM își vor pierde relevanța atunci când partidele de opoziție vor realiza că singura cale de ieșire din impas este instalarea unui guvern anti-criză, de tranziție politică spre viitoarel alegeri anticipate, care să readucă RM la normalitate”, a conchis Munteanu.

Vezi și: PSRM insistă pe dizolvarea actualului Parlament. Ce soluție propun socialiștii

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here