Foto: zdg.md

Președintele țării nu își va suspenda activitatea, în cazul în care este înregistrat în calitate de concurent electoral. Astfel avizează Cabinetul de miniștri un proiect de lege elaborat de Partidul Șor prin care se propune modificarea Codului Electoral, prin includerea funcției de președinte al țării în lista persoanelor care își suspendă activitatea, odată înscrise în calitate de concurent electoral.

Guvernul face referire la faptul că statutul constituțional al președintelui Republicii Moldova – atribuțiile, jurământul, imunitățile şi incompatibilitățile – este reglementat de Constituție, care prevede că, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei Republicii Moldova, preşedintele poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputaţi.

„Subliniem că textul constituțional nu conține alte temeiuri în care președintele statului ar putea fi suspendat din funcție”, se arată în avizul dat de Guvern, care califică modificarea propusă de Partidul Șor în contradicție cu dispozițiile constituționale.

Avizul va fi expus în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului. Prin urmare, Igor Dodon nu își va suspenda activitatea de președinte în contextul în care decide să participe în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie și este înregistrat în calitate de concurent electoral.

Conform Codului Electoral, în prezent, sunt obligați să-și suspendeze activitatea, în cazul înregistrării în calitate de concurenți electorali:

– viceprim-miniştrii, miniştrii şi membrii din oficiu ai Guvernului;

– conducătorii autorităţilor publice centrale;

– preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor;

– primarii şi viceprimarii;

– pretorii şi vicepretorii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here