Deputatul Iurie Reniță a criticat o declarație făcută de ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, comentând că nu e altceva decât adevărata față a „politicii externe echilibrate”, promovată de Igor Dodon, Dumitru Diacov și Pavel Filip.

În opinia lui Reniță „pentru Federația Rusă, principiile fundamentale ale dreptului internațional, Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961, precum și alte documente relevante ce stabilesc raporturile dintre state, sunt doar niște declarații deșarte, spuse de ochii lumii”.

„În realitate, Rusia acționează conform propriilor principii – a acaparării de noi teritorii, a promovării și susținerii conflictelor teritoriale și a separatismului, cele mai concludente cazuri fiind războiul ruso-moldonenesc din 1992, războaiele cu Georgia, Ucraina, etc”, a declarat Iurie Reniță.

Deputatul se întreabă cum altfel pot fi calificate recentele declarații ale ambasadorului rus la Chișinău, care, în stilul tradițional al diplomației ruse declară că: „Noi nu dictăm conducerii Republicii Moldova ce vector extern să aleagă. Dar acest fapt nu înseamnă că Rusia nu are propriile interese…Și noi mereu le vom apăra”.

„În cazul nostru le-ați aparat chiar cu tancurile, căci nici până astăzi, din 1992, nu v-ați retras trupele de ocupație. Despre această e vorba când vă referiți la apărarea intereselor rusești? Dar cum rămâne cu dreptul fundamental al unui stat suveran de a-și decide, tot în mod suveran și neconstrâns de nimeni, soarta și opțiunile sale de dezvoltare? Aceasta-i adevărata față a „politicii externe echilibrate”, promovată de Dodon, Diacov și Filip! Mai spunea asemenea lucruri ambasadorul rus, dacă la Chișinău am fi avut o conducere responsabilă, ghidată exclusiv de promovarea și apărarea intereselor noastre naționale și nu ale Federației Ruse?”, se întreabă Iurie Reniță.

Reniță este de părere că dacă la Chișinău am fi avut o conducere responsabilă, atunci diplomatul rus nu și-ar fi permis astfel de declarații.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here