Deputatul Pro Moldova Sergiu Sîrbu critică modificările la codul electoral, votate în prima lectură, menționând că ar fi făcute în favoarea președintelui Igor Dodon, pentru a-l ajuta să câștige un nou mandat de șef al statului.

Potrivit lui Sîrbu, una dintre cele mai periculoase modificări vizează posibilitatea de a exclude un candidat în cursa electorală direct de către Comisia Electorală Centrală, fără a exista decizia unei instanțe de judecată.

„Dar CEC este formată din membri delegați politic, la fel și birourile electorale. Așa că acolo se poate de exclus un candidat, iar apoi mergi în judecată, până ce trec alegerile”, a declarat Sîrbu.

O altă prevedere criticată de Sîrbu este cea care prevede ca licența unui post de televiziune să fie retrasă direct de către Consiliul Audiovizualui, la o încălcare repetată pe timpul campaniei electorale, fără decizia unei instanțe de judecată.

El s-a referit și la buletinele electorale neutilizate, care nu vor mai fi anulate imediat după alegeri, așa cum prevederea legea până acum, precum și la restricționarea efectuării sondajelor de opinie pe timp de campanie.

În timpul dezbaterii în Parlament a acestui proiect, alți deputați au criticat prevederea privind reducerea numărului de ore de vot, de la 14 la 12, precum și interdicția organizațiilor care monitorizează alegerile să-și prezinte rapoartele în timpul campaniilor electorale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here